Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety ziemniaczane z orzechami

Kotlety ziemniaczane z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10180

Dodano:

Odsłon: 21124

smaczny, szybki w przygotowaniu, tani obiad ...polecam

Składniki

  • ziemniaki 1/2 kg
  • cebula 1
  • orzechy włoskie ok. 1/3 szkl.
  • jajko 1 duże
  • sól, pieprz
  • koperek
  • bułka tarta do panierki
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odczekać kilka minut aż odparują, ugnieść na puree i zostawić do lekkiego przestudzenia. Orzechy posiekać niezbyt drobno, uprażyć kilka minut na suchej patelni (uważać aby się nie przypaliły). Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Do przestudzonego puree dodać orzechy, cebulę, jajko i koperek. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Formować kotlety (można zwilżać dłonie wodą, wtedy masa nie klei się do rąk) i obtaczac je w bułce tartej. Smażyć na niewielkim ogniu z obu stron, do zezłocenia.

  2. Podawać z sosem i ulubionymi dodatkami.

  3. U mnie był to sos pieczarkowy. Smacznego :-)

    P.S. pomysł zaczerpnięty z Mirabelkowego bloga

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń