Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatne. Możemy je podać z surówką lub samym ketchupem.
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47667
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165535
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 358
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 93
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47667
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165535
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 358
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 93
Składniki
Ugotowane ziemniaki, jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub tłuczemy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Przekładamy do miski, solimy szczyptą soli, dodajemy jajko i kaszkę mannę. Dokładnie, ale krótko łączymy wszystkie składniki. Przykrywamy ciasto pokrywą lub folią spożywczą i odstawiamy na 20-30 minut, aby kaszka manna napęczniała w cieście.
W tym czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę na szklisto, na łyżce oleju. Dodajemy do niej pieczarki. Smażymy całość do odparowania płynu i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz studzimy.
Ciasto dzielimy na 4 większe lub sześć mniejszych porcji. Formujemy kule.
Ręce obsypujemy mąką. Na jednej dłoni rozpłaszczamy porcję ciasta. Napełniamy farszem i zlepiamy jak pierogi. Formujemy kotleta. Odkładamy na deseczkę posypaną obficie mąką. Wyrabiamy całe ciasto.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety ziemniaczane na rumiano z obu stron.
Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowym gotowe!
Nasze rady:
Ciasto jest bardzo miękkie i luźne, dlatego należy dłonie i deseczkę mocno podsypywać mąką.
Kotlety smażymy na średnim ogniu i po 5 minut z każdej strony.
Na patelnię wlewamy dużo oleju, jak do smażenia ryb, kotlety zrumienią się z każdej strony równo.