Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatne. Możemy je podać z surówką lub samym ketchupem.
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1689
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1098
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 192
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1689
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1098
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 192
Składniki
Ugotowane ziemniaki, jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub tłuczemy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Przekładamy do miski, solimy szczyptą soli, dodajemy jajko i kaszkę mannę. Dokładnie, ale krótko łączymy wszystkie składniki. Przykrywamy ciasto pokrywą lub folią spożywczą i odstawiamy na 20-30 minut, aby kaszka manna napęczniała w cieście.
W tym czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę na szklisto, na łyżce oleju. Dodajemy do niej pieczarki. Smażymy całość do odparowania płynu i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz studzimy.
Ciasto dzielimy na 4 większe lub sześć mniejszych porcji. Formujemy kule.
Ręce obsypujemy mąką. Na jednej dłoni rozpłaszczamy porcję ciasta. Napełniamy farszem i zlepiamy jak pierogi. Formujemy kotleta. Odkładamy na deseczkę posypaną obficie mąką. Wyrabiamy całe ciasto.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety ziemniaczane na rumiano z obu stron.
Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowym gotowe!
Nasze rady:
Ciasto jest bardzo miękkie i luźne, dlatego należy dłonie i deseczkę mocno podsypywać mąką.
Kotlety smażymy na średnim ogniu i po 5 minut z każdej strony.
Na patelnię wlewamy dużo oleju, jak do smażenia ryb, kotlety zrumienią się z każdej strony równo.