Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krem groszkowy"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 974
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 199
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 974
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 199
Składniki
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Wrzuć posiekane szalotki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, mieszając, aż do zrumienienia.
Wrzuć groszek (mrożonego nie musisz rozmrażać). Wlej bulion. Jedną papryczkę chili oczyść, posiekaj. Dodaj do bulionu. Gotuj na średnim ogniu 10 minut.
Zupę zmiksuj. Wlej kremówkę, ogrzewaj jeszcze 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Bagietkę pokrój w plasterki, rozłóż na blasze do pieczenia. Posmaruj masłem, posyp startym parmezanem. Opiekaj kilka minut w 180 st. Krem z groszku rozlej do talerzy, udekoruj gęstą śmietaną, drugim strąkiem chili i natką. Podawaj z grzankami.
Czas ok. 25 min; porcja – 410 kcal, cena 3,40 zł.
Zielony groszek ma delikatny i lekko słodki smak. By przyrządzana z niego zupa nabrała charakteru, warto ją dobrze doprawić. Krem groszkowy zyska ostrość, jeśli dodasz do niego chili (świeże lub w proszku) albo tabasco. Aromatu dodadzą zupie: tymianek, majeranek, świeży koperek, natka, szczypiorek lub posiekane listki mięty.Źródło: Świat kobiety