Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krem koperkowy"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 94
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 219
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 166
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 94
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 219
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 166
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Włóż do miseczki i zalej wodą, aby nie ściemniały. Marchewki oraz pietruszkę oczyść. Pietruszkę pozostaw w całości, marchewki pokrój w plasterki.
Oczyszczone warzywa wrzuć do garnka. Wlej 1,5 litra wody. Dodaj listki laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Gotuj wywar ok. 30 minut. Gdy warzywa będą miękkie, wrzuć odlane ziemniaki. Gotuj razem na małym ogniu około 15 minut.
Kwaśną śmietanę (ewentualnie jogurt) rozmieszaj starannie w kubeczku z łyżką mąki, wlej odrobinę gorącego bulionu, aby zahartować śmietanę. Cienkim strumieniem wlej do gotującej się zupy, wymieszaj.
Koperek umyj, osusz na papierowym ręczniku, oderwij z łodyżek, posiekaj. Wrzuć do zupy. Odstaw na kilka minut, aby koperek się sparzył, a zu pa nabrała smaku. Dopraw solą i pieprzem. Tosty zrumień bez tłuszczu, pokrój w kosteczkę. Podawaj do zupy.
porcji, czas ok. 45 min; porcja – 260 kcal, cena 1,20 zł.
Aromatyczne ziele angielskie należy stosować z umiarem (maksymalnie 3-4 ziarenka). Zbyt duża ilość przyprawy powoduje, ze danie jest gorzkie i cierpkie. Nadmiar ziela może też wywoływać kolki.Źródło: Świat kobiety