Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krem marchewkowo-dyniowy"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 277
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1134
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 277
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1134
Składniki
Dynię obieramy i czyścimy z pestek. Miąższ kroimy w kostkę i na łyżce masła dusimy pod przykryciem. Zalewamy 2 szklankami bulionu, lekko solimy, gotujemy do miękkości i miksujemy. Marchewkę, seler i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek i imbir siekamy. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywa i podsmażamy 5 minut. Dosypujemy słodką i ostrą paprykę i curry. Całość jeszcze przez chwilę smażymy.
Do warzyw wlewamy resztę bulionu, gotujemy 20 minut, aż marchewka będzie miękka. Schładzamy i miksujemy, łączymy z przecieram dyniowym, doprawiamy solą, i pieprzem.
Szczypiorek płuczemy, drobno siekamy, mieszamy z jogurtem. Krem rozlewamy do miseczek, zdobimy kleksami z jogurtu.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 2,90 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 97,2 kcal Białko 6,1 g, Tłuszcz 8 g, Węglowodany 73 gŹródło: Rewia