Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krem marchewkowo-dyniowy"
Polecam.
Odsłon: 144
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 792
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 9
Polecam.
Odsłon: 144
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 792
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 9
Składniki
Dynię obieramy i czyścimy z pestek. Miąższ kroimy w kostkę i na łyżce masła dusimy pod przykryciem. Zalewamy 2 szklankami bulionu, lekko solimy, gotujemy do miękkości i miksujemy. Marchewkę, seler i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek i imbir siekamy. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywa i podsmażamy 5 minut. Dosypujemy słodką i ostrą paprykę i curry. Całość jeszcze przez chwilę smażymy.
Do warzyw wlewamy resztę bulionu, gotujemy 20 minut, aż marchewka będzie miękka. Schładzamy i miksujemy, łączymy z przecieram dyniowym, doprawiamy solą, i pieprzem.
Szczypiorek płuczemy, drobno siekamy, mieszamy z jogurtem. Krem rozlewamy do miseczek, zdobimy kleksami z jogurtu.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 2,90 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 97,2 kcal Białko 6,1 g, Tłuszcz 8 g, Węglowodany 73 gŹródło: Rewia