Do góry

Dania główne Przepis na:

Kremowa kalafiorówka z pesto

Kremowa kalafiorówka z pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18995

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Kremowa kalafiorówka z pesto"

Składniki

  • Składniki na 4 porcje 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki oleju
  • 600 ml bulionu
  • 10 dag drobnego makaronu
  • 2 dag migdałów
  • 1 pęczek natki
  • skórka starta z 1/4 cytryny
  • 10 dag serka topionego
  • 150 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kalafior oczyść, umyj, podziel na różyczki. Ok. 1/3 z nich pokrój w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj. Rozgrzej łyżeczkę oleju, zeszklij na nim cebulę. Wlej 540 ml bulionu, dodaj różyczki kalafiora. Gotuj ok. 20 minut. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Migdały posiekaj, zrumień na suchej patelni.

  2. Natkę zmiksuj z 60 ml bulionu, migdałami i skórką z cytryny. Pesto przypraw solą i pieprzem. Do gotującego się kalafiora dolej mleko. Całość zmiksuj, wrzuć serek. Zupę gotuj jeszcze 2-3 minuty. Przypraw solą, pieprzem i gałką.

  3. Pozostały kalafior zrumień na reszcie oleju. Makaron odcedź, osącz, włóż do miseczek. Dodaj podsmażony kalafior. Zalej zupą. Udekoruj kleksami pesto.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń