Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam krewetki za smak, za szybkość przygotowania, za to, że w kilka chwil można przygotować z nich pyszny obiad, czy przesmaczną romantyczną kolację przy świecach, koniecznie z lampką wina :)
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1845
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 49
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1845
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 49
Składniki
Mrożone krewetki zalej wodą, osusz. Z łyżki oliwy, łyżeczki sosu sojowego, 3 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę, soli i pieprzu Cayenne przygotuj marynatę do krewetek. Zmieszaj krewetki z marynatą i odstaw do lodówki. (Możesz zrobić to dzień wcześniej - moje krewetki leżały w marynacie całą noc)
Usmaż krewetki na rozgrzanej łyżce oleju kokosowego. (2-3 Minuty z każdej strony). W między czasie: nastaw wodę na makaron, gdy zacznie się gotować posól do smaku i wrzuć makaron. Zaparz 2 pomidory by zdjąć skórkę.
Gdy krewetki będą gotowe odłóż je, a na tę samą patelnię wrzuć poszatkowaną nie za dużą cebulę. Dodaj 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, przesmaż całość. Dodaj pokrojone w kostkę 2 pomidory bez skóry i gniazd nasiennych. Przesmaż jeszcze chwilę.
Zalej całość 100 ml mleczka kokosowego i delikatnie zredukuj. Opcjonalnie sos możesz zmiksować. Dodaj krewetki i makaron prosto z gotującego się w nim garnka. Całość dobrze wymieszaj.
Zdejmij z ognia i posyp posiekaną natką pietruszki i posiekaną bazylią, ponownie wymieszaj. Podawaj z grubo tartym grana padano.