Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokieciki ziemniaczane mogą stanowić oryginalny sposób podania ziemniaczanego purée albo stać się samodzielnym daniem. Wszystko zależy od tego, z jakimi dodatkami połączysz ziemniaki. W podstawowej, uniwersalnej wersji jedynie dopraw je wedle uznania. Po usmażeniu serwuj np. z gulaszem albo sosem grzybowym. Możesz jednak wzbogacić ziemniaczane purée o takie składniki, jak pieczarki, cebula, ser żółty, twaróg… cokolwiek, z czym lubisz jeść ziemniaki. Z takiej masy także przygotujesz pyszne ziemniaczane krokieciki!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22443
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14564
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4498
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43681
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 567
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 546
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22443
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14564
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4498
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43681
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 567
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 546
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości (możesz też wykorzystać warzywa z wczorajszego obiadu). Najlepsze będą te klasy B lub C, czyli z wysoką zawartością skrobi. Przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę.
Do ziemniaczanego purée. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili i natkę pietruszki, mąkę ziemniaczaną oraz 1 rozkłócone jajko. Wymieszaj na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcesz przygotować krokieciki w innym wariancie, jest to odpowiedni moment, by dodać do nich zeszkloną cebulę, starty ser albo podsmażone na maśle pieczarki.
Z ziemniaczanej masy ulep niewielkie wałeczki. Roztrzep jajko z mlekiem. Na płaski talerz wysyp bułkę tartą. Obtaczaj krokieciki w jajku, a następnie w bułce tartej. Usmaż na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor.