Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i pożywnych posiłków, a w dodatku jest niskobudżetowe!
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1374
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1374
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Przygotuj farsz. Do dużego garnka włóż wątróbkę, warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj całość przez 40-50 minut, do miękkości.
Wyjmij mięso i warzywa z ganka i pozwól im ostygnąć. Bulion z gotowania zachowaj do ewentualnego użycia później.
Zmiel warzywa i wątróbkę w maszynce do mięsa lub drobno posiekaj je robotem kuchennym. Dopraw mieszankę do smaku wszystkimi przyprawami. Sprawdź konsystencję – powinna przypominać pasztet. Jeśli jest zbyt sucha i zbryla się, wlewaj po łyżce bulionu do otrzymania odpowiedniej gęstości.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź je i obierz. Drobno posiekaj i wmieszaj je delikatnie do masy mięsnej.
Przygotuj naleśniki. W misce wymieszaj mleko z jajkami. Dodaj mąkę i sól, a następnie wymieszaj do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Dolewaj powoli wodę, rozrzedzając masę do uzyskania konsystencji rzadkiej śmietany.
Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Nakładaj po chochelce ciasta i smaż naleśniki z każdej strony do ładnego zrumienienia. Gotowe odkładaj warstwowo na talerz.
Złóż krokiety. Bierz po jednym naleśniku i rozsmarowuj na nim masę mięsno-jajeczną. Zawiń boki do wewnątrz, a następnie zwiń je w rulon.
W głębokim talerzu rozbełtaj jajka, a w drugim wymieszaj mąkę z bułką tartą. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju.
Bierz każdego krokieta i maczaj go najpierw w jajku, a następnie panieruj w mieszance bułki i mąki. Kładź na rozgrzany olej i smaż do ładnego zrumienienia z każdej strony.
Krokiety kowalowej podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.