Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety weselne to imprezowy rarytas. Chrupiące z wierzchu, w środku skrywają obłędny, dobrze doprawiony farsz z kapustą i grzybami. Aby zjeść te pyszności, wcale nie musisz czekać do porannych godzin na weselu, zrób je bez okazji w domu. Koniecznie podaj z barszczem czerwonym, będą smakować najlepiej.
Garnek, patelnia naleśnikowa, rózga kuchenna
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 350
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11138
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3813
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1318
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 350
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11138
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3813
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1318
Składniki
Przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę wraz ze szczyptą soli, wbij jajka, dodaj mleko oraz wodę. Wymieszaj, najlepiej za pomocą rózgi, wszystkie składniki, następnie wlej olej i ponownie zamieszaj całość.
Rozgrzej patelnię. Za pomocą chochelki nabieraj porcje ciasta, wylewaj na sam środek patelni. Następnie za pomocą kolistych ruchów postaraj się rozlać masę równomiernie na całą powierzchnię naczynia. Naleśniki smaż z obu stron do zarumienienia. Gotowe wykładaj na duży talerz i odstaw do wystudzenia.
Przygotuj farsz. Grzyby przełóż do miski i zalej wodą, odstaw na kilka godzin. Po upływie czasu odlej wodę, grzyby wrzuć do garnka, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości.
Gdy grzyby będą miękkie, odcedź je, pozostawiając wywar spod gotowania. Pokrój na mniejsze części.
Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Kapustę poszatkuj, wrzuć do garnka, dodaj wywar spod gotowania grzybów oraz marchewkę. Do warzyw wlej 250 ml wody, dodaj przyprawy: liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, sól oraz pieprz. Całość gotuj przez 30-40 minut.
Pieczarki pokrój na plastry.
Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na łyżce masła klarowanego. Następnie dodaj pieczarki i smaż przez kilka minut, aż odparuje z nich woda.
Podsmażone pieczarki z cebulą wrzuć do garnka z kapustą i zagotuj. Następnie odstaw z ognia do przestudzenia. Pamiętaj, aby przed nałożeniem farszu na naleśniki, wyjąć liść laurowy i ziele angielskie.
Gotowe nadzienie wykładaj na naleśniki i zwijaj w krokiety.
Do głębokiego talerza lub naczynia żaroodpornego wbij dwa jajka i rozkłóć za pomocą widelca.
Na talerz wysyp bułkę tartą.
Każdy z krokietów maczaj najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Krokiety smaż na maśle klarowanym, z każdej strony, do zarumienienia.