Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z mięsem drobiowym, pieczarkami i serem.

Krokiety z mięsem drobiowym, pieczarkami i serem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1509 Ocena: 20308

Dodano:

Odsłon: 9613

Kolejne krokiety, tym razem inaczej zmodyfikowałam farsz do nich. Zrobiłam farsz z dodatkiem dużej ilości sera żółtego. Farsz można zrobić pikantniejszy jak kto lubi.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:

    Wymyty filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i smażymy. Na drugiej patelni dusimy pokrojone w kostkę z cebulą pieczarki. Uduszone pieczarki mieszamy z usmażonymi kostkami fileta. Dodajemy starty ser gouda, pokrojoną natkę pietruszki i koper. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki farszu mieszamy.

  2. Składniki na 10 placków:

    3 jaja
    1,5 szklanki mleka
    1,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
    3 łyżki oleju
    2,5 szklanki mąki
    sól do smaku (połowa małej łyżeczki)

    Wykonanie ciasta:

    Do miski wlewamy mleko, wodę olej i wbijamy jaja. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dodajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 40-50 minut i po tym czasie smażymy placki.

  3. Wykonanie krokietów:

    Na rozłożony placek nakładamy farsz.

  4. Zwijamy krokiety.

  5. Każdy zwinięty krokiet przed smażeniem namaczamy w cieście, żeby połączenia placka się złączyły podczas smażenia.

  6. Smażymy na gorącym oleju z każdej strony na złoty, rumiany kolor.

  7. Usmażone wykładamy na talerz.

  8. Dekorujemy zieloną bazylią lub zieleniną i konsumujemy.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń