Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne krokiety, tym razem inaczej zmodyfikowałam farsz do nich. Zrobiłam farsz z dodatkiem dużej ilości sera żółtego. Farsz można zrobić pikantniejszy jak kto lubi.
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 1058
Są to tosty, które mają w środku parówkę. Jest to przepyszny przepis i wielu...
Odsłon: 74
Janssons frestelse czyli zapiekanka, której nie można się oprzeć (a przynajmn...
Odsłon: 131
Przepis dnia
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 42866
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 8354
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 1058
Są to tosty, które mają w środku parówkę. Jest to przepyszny przepis i wielu...
Odsłon: 74
Janssons frestelse czyli zapiekanka, której nie można się oprzeć (a przynajmn...
Odsłon: 131
Przepis dnia
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 42866
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 8354
Składniki
Wykonanie farszu: Wymyty filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i smażymy. Na drugiej patelni dusimy pokrojone w kostkę z cebulą pieczarki. Uduszone pieczarki mieszamy z usmażonymi kostkami fileta. Dodajemy starty ser gouda, pokrojoną natkę pietruszki i koper. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki farszu mieszamy.
Składniki na 10 placków: 3 jaja 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody 3 łyżki oleju 2,5 szklanki mąki sól do smaku (połowa małej łyżeczki) Wykonanie ciasta: Do miski wlewamy mleko, wodę olej i wbijamy jaja. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dodajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 40-50 minut i po tym czasie smażymy placki.
Wykonanie krokietów: Na rozłożony placek nakładamy farsz.
Zwijamy krokiety.
Każdy zwinięty krokiet przed smażeniem namaczamy w cieście, żeby połączenia placka się złączyły podczas smażenia.
Smażymy na gorącym oleju z każdej strony na złoty, rumiany kolor.
Usmażone wykładamy na talerz.
Dekorujemy zieloną bazylią lub zieleniną i konsumujemy. Smacznego !!!