Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety ziemniaczane z pieczarkami i marchewką, chrupiące, łatwe-farszynki +FILM

Krokiety ziemniaczane z pieczarkami i marchewką, chrupiące, łatwe-farszynki +FILM

Autor:

Przepisów i artykułów: 243 Ocena: 9025

Dodano:

Odsłon: 9091

Dosłownie z kilku podstawowych składników możemy mieć pyszne danie np na obiad :) Składają się one z ciasta ziemniaczanego, nadziane są pysznym i łatwym farszem z pieczarek, cebulki i marchewki.

Składniki

  • * z podanych proporcji wyszło mi 18 dużych krokietów CIASTO -1,5 kg ugotowanych ziemniaków -sól -200g mąki pszennej
  • -50g mąki ziemniaczanej -2 jajka
  • FARSZ -500g pieczarek -2 marchewki -1 cebula -łyżka masła
  • -papryka czerwona w proszku -sól -pieprz
  • DODATKOWO -olej do smażenia -jajko -bułka tarta -sól -pieprz
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami i marchewką, chrupiące, łatwe-farszynki +FILM

Przygotowanie

  1. 1,5 kg obranych ziemniaków solimy i gotujemy, następnie studzimy, i mielimy lub przepuszczamy przez praskę.

    FARSZ

    Do garnka dajemy pokrojoną na małe kawałki cebulkę i smażymy ją na maśle. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz starte na tarce o dużych oczkach marchewki.
    Mieszamy, zmniejszamy ogień i chwilę smażymy.



    Następnie gdy marchewka i pieczarki będą miękkie doprawiamy nasz farsz. Ja używam podstawowych przypraw, doprawiłam czerwoną papryką, solą i pieprzem.

    Farsz mieszamy, i odkładamy do wystudzenia. Jeśli pieczarki puściły dużo soku, polecam go odlać.

    CIASTO

    Do miski dajemy zmielone ziemniaki, dodajemy 2 jajka, 200g mąki pszennej oraz 50g mąki ziemniaczanej. Ciasta już nie solimy, bo soliliśmy ziemniaki.




    Zagniatamy ciasto, nie długo, tylko do połączenia.

    ***tutaj mała uwaga, ja miałam ziemniaki z wysoką zawartością skrobi, dość suche, więc ciasto wyszło mi idealne, ale jeśli wasze ziemniaki będą bardziej "mokre" trzeba dodać więcej mąki, ciasto nie powinno się kleić.



    Następnie z ciasta odkrawamy kawałek, rozpłaszczamy rękami na płaski, dość cienki placek, dajemy trochę farszu, zawijamy jak krokieta.
    Formujemy rękami.

    Tak postępujemy z całym ciastem. Mi wyszło 18 dużych krokietów.
    Następnie do miski dajemy jajko, ja sobie dolałam do niego troszkę wody, dodajemy sól, pieprz, następnie panierujemy krokiety-maczamy w jajku, i obtaczamy w bułce tartej.

    Do patelni wlewamy nie dużo oleju, podgrzewamy. Smażymy krokiety na małym ogniu na złoty kolor.


    I gotowe :)

    Krokiety polecam podawać z sosem pieczarkowym.
    Są na prawdę pyszne, sycące, można je zastawić na drugi dzień i odgrzać.

    Są świetnym pomysłem na łatwy obiad. Chrupiące, z pysznym nadzieniem.
    Polecam i życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń