Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dosłownie z kilku podstawowych składników możemy mieć pyszne danie np na obiad :) Składają się one z ciasta ziemniaczanego, nadziane są pysznym i łatwym farszem z pieczarek, cebulki i marchewki.
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 176
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 1466
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1301
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 179
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 176
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 1466
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1301
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 179
Składniki
1,5 kg obranych ziemniaków solimy i gotujemy, następnie studzimy, i mielimy lub przepuszczamy przez praskę. FARSZ Do garnka dajemy pokrojoną na małe kawałki cebulkę i smażymy ją na maśle. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz starte na tarce o dużych oczkach marchewki. Mieszamy, zmniejszamy ogień i chwilę smażymy. Następnie gdy marchewka i pieczarki będą miękkie doprawiamy nasz farsz. Ja używam podstawowych przypraw, doprawiłam czerwoną papryką, solą i pieprzem. Farsz mieszamy, i odkładamy do wystudzenia. Jeśli pieczarki puściły dużo soku, polecam go odlać. CIASTO Do miski dajemy zmielone ziemniaki, dodajemy 2 jajka, 200g mąki pszennej oraz 50g mąki ziemniaczanej. Ciasta już nie solimy, bo soliliśmy ziemniaki. Zagniatamy ciasto, nie długo, tylko do połączenia. ***tutaj mała uwaga, ja miałam ziemniaki z wysoką zawartością skrobi, dość suche, więc ciasto wyszło mi idealne, ale jeśli wasze ziemniaki będą bardziej "mokre" trzeba dodać więcej mąki, ciasto nie powinno się kleić. Następnie z ciasta odkrawamy kawałek, rozpłaszczamy rękami na płaski, dość cienki placek, dajemy trochę farszu, zawijamy jak krokieta. Formujemy rękami. Tak postępujemy z całym ciastem. Mi wyszło 18 dużych krokietów. Następnie do miski dajemy jajko, ja sobie dolałam do niego troszkę wody, dodajemy sól, pieprz, następnie panierujemy krokiety-maczamy w jajku, i obtaczamy w bułce tartej. Do patelni wlewamy nie dużo oleju, podgrzewamy. Smażymy krokiety na małym ogniu na złoty kolor. I gotowe :) Krokiety polecam podawać z sosem pieczarkowym. Są na prawdę pyszne, sycące, można je zastawić na drugi dzień i odgrzać. Są świetnym pomysłem na łatwy obiad. Chrupiące, z pysznym nadzieniem. Polecam i życzę smacznego.