Do góry

Dania główne Przepis na:

Królewskie danie z rodzinnego domu…

Królewskie danie z rodzinnego domu…

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 968

Dodano:

Odsłon: 3217

W niedzielę niekoniecznie musiał być na obiad rosół… Przepis na wyborny schab mam jeszcze z domu rodzinnego. Schab jest wykwintny w smaku, prosty w wykonaniu, a efekt jest naprawdę fantastyczny. Podawać go można z ziemniakami, kopytkami i kluskami śląskimi. Do tego zasmażane buraczki albo marynowane grzybki i obiad królewski mamy jak się patrzy. Tutaj zaprezentuję w wersji z kopytkami i zasmażanymi buraczkami. Sądzę, że można nim podejmować znamienitych gości i nikt nie powie, że nie jest to danie godne królewskiej kuchni…

Składniki

  • Schab duszony:
  • ok. 1 kg wąskiego schabu bez kości (powinno wyjść 9-10 kotletów)
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 3 średnie cebule
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • Kopytka:
  • 8 – 9 niedużych ziemniaków (lub odpowiednio mniej, większych)
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 ½ szklanki mąki krupczatki
  • 1 jajko
  • Buraczki zasmażane:
  • 1 kg buraków
  • 1 ½ łyżki masła
  • 1 ½ łyżki mąki
  • 1 cebula
  • ½ szklanki rosołu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, odrobina cukru do smaku
  • sok z cytryny lub czerwone wytrawne wino
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab
    Schab myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry ok. 1 cm (nie rozbijamy).

    Do garnka wlewamy około półtora litra wody (tak, aby kotlety się zanurzyły) i zaczynamy gotować. Na talerz wysypujemy mąkę i obtaczamy każdy kotlet z obu stron. Podgrzewamy olej na patelni. Kiedy już jest gorący, wkładamy mięso i podsmażamy na złoty kolor z każdej strony. Zdejmujemy z patelni.

    Następnie na tym samym oleju podsmażamy cebule pokrojone wcześniej w piórka.

    Podsmażone kotlety i cebulę wkładamy do gotującej już wody, doprawiamy solą i pieprzem i na wolnym ogniu dusimy do miękkości od czasu do czasu mieszając, żeby mięsko nie przywarło.

  2. Kopytka

    Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (możemy użyć gotowanych dzień wcześniej). Przeciskamy je przez praskę, dodajemy jajko i mąkę. Ilość mąki podałem orientacyjnie. W trakcie zagniatania ciasta, podsypujemy zwykłą mąką pszenną. Ciasto na kopytka nie powinno się w zasadzie kleić do rąk i być na tyle elastyczne, żeby można było bez problemu uformować z niego wałek. Powinien być pożądanej przez nas grubości (wszystko zależy od tego jak duże kopytka lubimy).

    Kroimy na ukos na mniejsze części w wyniku czego otrzymujemy nasze ulubione kopytka. Wrzucamy je do gotującej, osolonej wody. Pozostawiamy je około dwóch minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy z wody za pomocą łyżki cedzakowej.

  3. Buraczki zasmażane

    Buraki myjemy, gotujemy i obieramy po czym ścieramy na tarce o grubszych „oczkach”.

    Przygotowujemy zasmażkę: na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, rozcieramy, dodajemy odrobinę rosołu, rozcieramy, dodajemy drobno posiekana cebulę.

    Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadzamy ½ szklanki rosołu, zagotowujemy. Następnie dodajemy buraczki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

    Dusimy na małym ogniu, solimy i dodajemy odrobin cukru do smaku. Przed podaniem dodajemy kilka kropli soku z cytryny lub czerwonego, wytrawnego wina.

    Dusimy jeszcze 10 minut. Przed podaniem można je przyprawić kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany (opcjonalnie).

  4. Osobom początkującym w kuchni, przy tego typu daniach, najwięcej problemów sprawia zgranie wszystkich elementów w czasie, tak aby obiad był „w komplecie” na czas.

    I tu kilka uwag. Buraczki można zrobić dzień wcześniej. Tym bardziej, że gotują się dosyć długo. Ziemniaki na kopytka również ugotować i przecisnąć przez praskę poprzedniego dnia.

    Sam obiad proponuję zacząć od schabu, który musi się troszeczkę poddusić. W tym czasie można zrobić kopytka i pod koniec poddusić jeszcze przygotowane dzień wcześniej buraczki.

    I "kompletny" obiad podać na stół.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń