Do góry

Dania główne Przepis na:

Królik pieczony w sosie pomidorowym

Królik pieczony w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 9

Przepis wart wypróbowania: "Królik pieczony w sosie pomidorowym"

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tuszki królika umyj, oczyść, osusz. Możesz je wcześniej zamarynować w przyprawach. Oliwę wymieszaj z sokiem z całej cytryny, aż powstanie emulsja. Dodaj majeranek, pieprz, paprykę, sól, wymieszaj.

  2. Tuszki usmaż na maśle ze wszystkich stron, aż będą rumiane. Przełóż je do żarodopornego naczynia, zalej tłuszczem z patelni i resztą marynaty, przykryj i piecz przez 45 minut w temperaturze 180° C.

  3. W rondelku ugotuj pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy, dodaj sól i pieprz, łyżeczkę cukru, duś przez 20 minut pod przykryciem.

  4. Gdy mięso będzie miękkie, zdejmij pokrywkę, oblej je sosem pomidorowym i piecz mięso jeszcze przez 15 minut. Królika podawaj z warzywami i ryżem lub makaronem.

  5. Czas: 90 minut

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń