Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki jaki pamiętam z dzieciństwa, w śmietanie, z dużą ilości czosnku, podpieczony i uduszony, bardzo aromatyczny.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10761
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3438
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2462
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10761
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3438
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2462
Składniki
Królika dokładnie płuczemy, osuszamy i porcjujemy na kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w słupki. Tak przygotowanym czosnkiem nadziewamy mięso królika, robiąc delikatne dziurki spiczastą końcówką noża i umieszczając w niej słupki czosnku.
Nadziane czosnkiem mięso dokładnie obsypujemy oregano i tymiankiem.
Mięso wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podpiekamy z każdej strony na złoty kolor. Podpieczone mięso podlewamy woda tak aby je przykryło, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, startą na dużych oczkach marchew i pietruszkę oraz kostki rosołowe.
Startą na dużych oczkach marchew i pietruszkę oraz kostki rosołowe.
Wszystko dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie wyjmujemy je na talerz, a do gotującego się rosołu wlewamy mąkę roztrzepaną w wodzie i gotujemy aż powstanie średniej gęstości sos. Do sosu dodajemy śmietanę i koperek.
Na końcu dodajemy mięso z królika i podgrzewamy je w sosie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zjadamy zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!