Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Królik z grillowanymi gruszkami"
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 223
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 223
Składniki
Królika oczyszczam, kroję na porcje i zamrażam, choćby na 3 godziny – to doskonały sposób na to, by mięso skruszało. Cebule obieram, kroję w piórka, czosnek przeciskam przez praskę. Mieszam ocet, olej, sól, przyprawę do dziczyzny, czosnek, majeranek i natkę pietruszki.
Nacieram rozmrożonego królika, przekładam do brytfanki, dodaję cebulę, żurawinę i marynuję 24 godziny. Piekę około 1,5 godziny w 180 stopniach. 30 minut przed końcem zdejmuję przykrywkę i dalej piekę, polewając powstałym sosem.
Żurawinę przekładam do rondelka, dodaję cukier, sok z pomarańczy i podgrzewam na małym ogniu. Dolewam wino i gotuję, aż sos zgęstnieje. Doprawiam gałką i pieprzem. Miksuję blenderem - gdy sos okazuje się za gęsty, dolewam jeszcze trochę wina lub wody.
Gruszki tnę na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne. Owoce grilluję na patelni, podaję z mięsem. Polewam sosem.
<strong>Magdalena Kaczmarek z Poznania</strong>Źródło: Tina