Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruchy placek z redykołką i kiełbasą lisiecką"
Składniki
Wymieszaj mąkę z solą, masłem i kminkiem. Zagnieć ciasto, dodając stopniowo wodę. Rozwałkuj ciasto. Wylep nim posmarowaną masłem formę, piecz ok. 30 minut w temp. 170 st. C.
Podsmaż pokrojoną kiełbasę. Wymieszaj jajka, żółtka, mąkę i śmietanę. Przypraw do smaku. Wylej masę jajeczną na upieczony, lekko ostudzony spód, posyp kiełbasą i startym na tarce serem redykołką. Piecz 30-40 minut.
Przed włożeniem do piekarnika wstaw ciasto na 30 minut do lodówki, następnie ponakłuwaj widelcem. Przykryj ciasto kawałkiem papieru do pieczenia i obsyp suchą fasolą. Piecz tak 20 minut, potem zdejmij papier i fasolę, piecz 10 minut.
10 porcji, czas 80 min, 3 zł porcja, 555 kcal.Źródło: Olivia