Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krupnik z grzybkiem gotowany na kurczaku"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Marchewki, pietruszkę oraz seler obierz i opłucz. W garnku zagotuj 6 szklanek wody. Do wrzątku włóż mięso, obrane warzywa oraz listek laurowy. Posól do smaku i gotuj około 40 minut. Zanim wywar zacznie wrzeć, usuń łyżką pianę, która powstanie na powierzchni.
Grzyby mocz około 30 minut, następnie ugotuj je do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Wyjmij, ostudź. Kaszę wsyp na sitko, opłucz, osącz. Z rosołu wyjmij kurczaka oraz warzywa, przestudź je. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, włóż je do rosołu. Dosyp kaszę. Fasolkę oczyść, opłucz, strączki potnij na kawałeczki, wrzuć do zupy. Gotuj ją jeszcze około 15 minut, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
W tym czasie ugotowane w wywarze warzywa potnij w kosteczkę albo grubo zetrzyj. Mięso oddziel od kości, drobno pokrój. Miękkie grzyby posiekaj. Przygotowane włóż do zupy. Gotuj jeszcze 5 minut.
Pod koniec gotowania krupnik przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Posyp nim gotową zupę.
Jedna porcja zawiera: 260 kcal.Źródło: Tina