Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krwisty befsztyk z sosem pieprzowym"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Polędwicę wołową pokrój na porcje. Na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła usmaż mięso na lekko krwisto na silnym ogniu. Prosto z patelni przełóż do żaroodpornego naczynia i odstaw w ciepłe miejsce (ale nie do piekarnika).
Na tę samą patelnię po smażeniu wołowiny wlej wino i doprowadź je do wrzenia, a następnie dodaj osączony z zalewy pieprz. Wino dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, dodaj śmietankę i wymieszaj. Sos gotuj na wolnym ogniu do zgęstnienia.
Polędwiczki owiń cienkimi plasterkami cukinii pokrojonej wzdłuż, oprósz solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, udekoruj rozmarynem i od razu podawaj. Sos serwuj osobno.
Warto wiedzieć: wołowina jest delikatnym mięsem pod warunkiem, że nie stwardnieje podczas przyrządzania. W tym celu wołowinę dobrze jest macerować kilka godzin (a nawet dni) przed pieczeniem, smażeniem, grillowaniem a nawet przed duszeniem.
Wołowinę można moczyć np. w samym mleku, a także w piwie z przyprawami, natrzeć octem lub musztardą z ziołami. Przed pieczeniem warto ją sparzyć lub obsmażyć. Pieczeń mniejsza niż 2 kg może wyjść sucha. Wołowinę piecz 60 min na każdy kg mięsa, najpierw w temperaturze 220° C, a po 15 min – w 180° C. Smażoną osól tuż przed podaniem.
30 minut Porcja: 375 kilokalorii
Przed pieczeniem, grillowaniem, a nawet smażeniem wołowina lubi odpocząć, np. w marynacie.Źródło: Świat i Ludzie