Do góry

Dania główne Przepis na:

Krwisty befsztyk z sosem pieprzowym

Krwisty befsztyk z sosem pieprzowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 11

Przepis wart wypróbowania: "Krwisty befsztyk z sosem pieprzowym"

Składniki

  • 30 dag polędwicy wołowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 1/2 cukinii
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 proc
  • 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy
  • sól l świeżo mielony czarny pieprz. Do dekoracji: l gałązki świeżego rozmarynu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krwisty befsztyk z sosem pieprzowym

Przygotowanie

  1. Polędwicę wołową pokrój na porcje. Na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła usmaż mięso na lekko krwisto na silnym ogniu. Prosto z patelni przełóż do żaroodpornego naczynia i odstaw w ciepłe miejsce (ale nie do piekarnika).

  2. Na tę samą patelnię po smażeniu wołowiny wlej wino i doprowadź je do wrzenia, a następnie dodaj osączony z zalewy pieprz. Wino dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, dodaj śmietankę i wymieszaj. Sos gotuj na wolnym ogniu do zgęstnienia.

  3. Polędwiczki owiń cienkimi plasterkami cukinii pokrojonej wzdłuż, oprósz solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, udekoruj rozmarynem i od razu podawaj. Sos serwuj osobno.

  4. Warto wiedzieć: wołowina jest delikatnym mięsem pod warunkiem, że nie stwardnieje podczas przyrządzania. W tym celu wołowinę dobrze jest macerować kilka godzin (a nawet dni) przed pieczeniem, smażeniem, grillowaniem a nawet przed duszeniem.

  5. Wołowinę można moczyć np. w samym mleku, a także w piwie z przyprawami, natrzeć octem lub musztardą z ziołami. Przed pieczeniem warto ją sparzyć lub obsmażyć. Pieczeń mniejsza niż 2 kg może wyjść sucha. Wołowinę piecz 60 min na każdy kg mięsa, najpierw w temperaturze 220° C, a po 15 min – w 180° C. Smażoną osól tuż przed podaniem.

  6. 30 minut Porcja: 375 kilokalorii

  7. Przed pieczeniem, grillowaniem, a nawet smażeniem wołowina lubi odpocząć, np. w marynacie.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń