Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krwisty befsztyk z sosem pieprzowym"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 226
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 91
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 25
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 226
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 91
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 25
Składniki
Polędwicę wołową pokrój na porcje. Na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła usmaż mięso na lekko krwisto na silnym ogniu. Prosto z patelni przełóż do żaroodpornego naczynia i odstaw w ciepłe miejsce (ale nie do piekarnika).
Na tę samą patelnię po smażeniu wołowiny wlej wino i doprowadź je do wrzenia, a następnie dodaj osączony z zalewy pieprz. Wino dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, dodaj śmietankę i wymieszaj. Sos gotuj na wolnym ogniu do zgęstnienia.
Polędwiczki owiń cienkimi plasterkami cukinii pokrojonej wzdłuż, oprósz solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, udekoruj rozmarynem i od razu podawaj. Sos serwuj osobno.
Warto wiedzieć: wołowina jest delikatnym mięsem pod warunkiem, że nie stwardnieje podczas przyrządzania. W tym celu wołowinę dobrze jest macerować kilka godzin (a nawet dni) przed pieczeniem, smażeniem, grillowaniem a nawet przed duszeniem.
Wołowinę można moczyć np. w samym mleku, a także w piwie z przyprawami, natrzeć octem lub musztardą z ziołami. Przed pieczeniem warto ją sparzyć lub obsmażyć. Pieczeń mniejsza niż 2 kg może wyjść sucha. Wołowinę piecz 60 min na każdy kg mięsa, najpierw w temperaturze 220° C, a po 15 min – w 180° C. Smażoną osól tuż przed podaniem.
30 minut Porcja: 375 kilokalorii
Przed pieczeniem, grillowaniem, a nawet smażeniem wołowina lubi odpocząć, np. w marynacie.Źródło: Świat i Ludzie