Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kugelis – litewska babka"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 79
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 79
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Ziemniaki obierz i umyj. Utrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp solą. Poczekaj, aż puszczą sok, a następnie odciśnij i odcedź na sicie. Przełóż je do dużej miski i zalej roztopionym masłem lub margaryną.
Do masy wbij 2 jajka, dodaj marynowany pieprz i groszek konserwowy. Przypraw odrobiną soli. Połącz wszystkie i odstaw do lodówki na pół godziny.
Do twarogu wbij ostatnie jajko, dorzuć posiekaną miętę, paprykę konserwową i pokrojone w drobną kosteczkę ogórki konserwowe. Całość starannie wymieszaj.
Do wysmarowanej tłuszczem formy babkowej wlej połowę masy ziemniaczanej i wyrównaj powierzchnię. Na niej rozsmaruj masę serową i zalej resztą ziemniaczanej.
Kugelis wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piecz około godziny. Gdy będzie gotowy, przełóż go na duży talerz i pokrój na porcje. Każdą z nich polej gęstą kwaśną śmietaną i udekoruj świeżymi ziołami.Źródło: Kurier TV