Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kuleczki ryżowe na ostro"
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22793
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 169
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 352
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 503
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22793
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 169
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 352
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 503
Składniki
Ser żółty zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać ryż, chwilę prażyć, zalać dwoma szklankami wody, osolić i ugotować. Dodać połowę startego sera, wymieszać i wystudzić.
Do ostudzonego ryżu dodać zioła, posiekane chili, jajko, biały ser i resztę żółtego. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Uformować kulki wielkości moreli i obtaczać je w bułce tartej. Olej wlać do wysokiego naczynia, rozgrzać. Smażyć kulki ryżowe na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Podawać z makaronem, udekorowane ziołami.
ok. 65 minut
Gdyby masa ryżowa wyszła za sucha, można dodać jeszcze jedno jajko. Z kolei jeśli jest zbyt wodnista, pomoże jej trochę bułki tartej.Źródło: Twoje Imperium