Do góry

Dania główne Przepis na:

Kulki ziemniaczane z niespodzianką

Kulki ziemniaczane z niespodzianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1125

Dodano:

Odsłon: 550

Ziemniaki nadziewane mielonym mięsem i żółtym serem to smaczne połączenie w oryginalnej odsłonie. Polecam.

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe 40 dag
  • jajko 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • sos sojowy 1 łyżeczka
  • szczypiorek posiekany 2 łyżki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz 2 szczypty
  • bułka tarta 2 łyżki
  • Masa ziemniaczana
  • ziemniaki ugotowane 70-80 dag
  • jajko 1 sztuka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • sól 2 szczypty
  • pieprz mielony 2 szczypty
  • Dodatkowo
  • ser żółty 4-5 plasterków
  • mąka pszenna 0,5 szklanki
  • jajko 2 sztuki
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kulki ziemniaczane z niespodzianką

Przygotowanie


  1. Do miski włożyć mielone mięso, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, sól, pieprz, jajko, bułkę tartą i posiekany szczypior.


  2. Wszystko razem dokładnie wymieszać i zwilżonymi w wodzie rękami uformować małe kotleciki.
    Zrumienić na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem. Usmażone kotleciki osączyć na papierowym ręczniku, ostudzić.

  3. Masa ziemniaczana

    Do przeciśniętych przez praskę zimnych ziemniaków dodać sól, pieprz, mąkę i jajko, wymieszać.

  4. Z ziemniaków uformować kulki, rozpłaszczyć. Na środku ułożyć zimnego kotlecika i pół plasterka sera. (ser najlepiej pokroić z grubszego kawałka)

  5. Dokładnie zlepić formując kulki.


  6. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.

  7. Podawać z sosem i surówką.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń