Do góry

Dania główne Przepis na:

kura w zielonej panierce

kura w zielonej panierce

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1390

Dodano:

Odsłon: 1023

pierś kurczaka inaczej,na zielono w rumianej panierce z dodatkiem świeżych ziòł energetyczne i bardzo sycące danie ;-) tu w duecie z puree ziemniaczanym i buraczanym ;-)

Składniki

  • piersi z kurczaka 2 szt. podwójne
  • ziemniaczki 1 kg
  • buraczki 1 kg
  • Masło
  • olej rzepakowy
  • mleko pół szklanki
  • sól młynek
  • czarny pieprz młynek
  • zielona pietruszka
  • lubczyk świeży
  • jajka 2 szt.
  • mąka pół szklanki
  • suszony tymianek
1-2 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. filety z kurczaka płuczemy,osuszamy papierowym ręcznikiem,rozbijamy na średnio grube,oprószamy tylko pieprzem i odstawiamy na chwilę

    w jednym garnku gotujemy buraczki ( nieobrane ) do miękkości
    w drugim garnku gotujemy ziemniaki ( obrane ) do miękkości

    siekamy drobno zieloną pietruszkę i lubczyk razem

    na jednym dużym talerzu rozbijamy jajka, dodajemy rozdrobniony,suszony tymianek,dodając również sporo pieprzu i soli,roztrzepujemy

    na drugim talerzu rozsypujemy mąkę

  2. panierujemy kotlety- najpierw panierujemy w mące,potem w jajku i na koniec w ziołowej panierce mocno dociskając filet na zielonym posłaniu tak aby cała kura była w ziołach

    odstawiamy na 15,20 minut aby aromaty wraz z panierką dobrze współgrały z mięsem

  3. w tym czasie zabieramy się za puree buraczane i ziemniaczane

    buraczki obieramy ze skóry i ścieramy na wąziutkie paski i wrzucamy na sklarowane na patelni masło,podsmażamy 5,8 minut,dodajemy sól i pieprz i gotowe

    ziemniaczki miksujemy ale delikatnie z roztopionym masłem i podgrzanym mlekiem z dodatkiem soli i pieprzu

    no i pióra gotowe ;-)

  4. teraz smażymy na oleju nasze filety aż panierka będzie chrupka,na koniec smażenia dodajemy dla aromatu masło
    podajemy od razu z zestawem puree,dodajemy ulubione kiełki albo zieloną pietruszkę

    Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 22 grudnia 2016 Pyszności <3 I jeszcze te buraczki - palce lizać! <3 :D Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kardamonovy 22 grudnia 2016 Największy ślinotok wywołują buraki z tyłu. Dzisiaj robię ćwikłę z chrzanem, niech Ci będzie :D. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń