azjatycki zawrót głowy....i feeeeeria aromatów,to moja druga ulubiona,po włoskiej,kuchnia. tajską uwielbiam ponad wszystko za jej przebogaty i arcypyszny zestaw smaków i niepowtarzalnych aromatów tu prezentuje mój mix z woka z tajską bazylią,która smakuje bosko ;-)))
kura z woka z tajską bazylią,chilli i sezamem
Składniki
- piersi z kurczaka
- ryż jaśminowy
- czerwone chilli świeże
- zielone chilli suszone
- pędy bambusa
- olej ryżowy
- mleko kokosowe
- tajska bazylia świeża
- czerwone chilli suszone
- ziarno sezamu
- sól młynek
- pieprz cytrynowy młynek
Składniki
- piersi z kurczaka
- ryż jaśminowy
- czerwone chilli świeże
- zielone chilli suszone
- pędy bambusa
- olej ryżowy
- mleko kokosowe
- tajska bazylia świeża
- czerwone chilli suszone
- ziarno sezamu
- sól młynek
- pieprz cytrynowy młynek

Etapy przygotowania
filety z piersi kurczaka myjemy,osuszamy,kroimy na małe kawałki oprószamy suszonym zielonym i czerwonym chilli,pieprzem cytrynowym,solą,podlewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy na 20 min
ryż jaśminowy gotujemy na sypko
na rozgrzany wok z olejem ryżowym wrzucamy kawałki mięsa,rumienimy,dodajemy świeże chilli,pędy bambusa,ziarno sezamu,ok 100 ml mleka kokosowego,mieszamy,przesmażamy,dodajemy porwaną na małe kawałki bazylię tajską chwilę jeszcze smażymy dla przejścia wszystkich aromatów

podajemy z ryżem jaśminowym,posypane dodatkowo suszonym chilli i prażonym sezamem

Smacznego ;-)

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 2392

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 709
Ostatnio komentowane przepisy

Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 2392

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 709



Składniki
- piersi z kurczaka
- ryż jaśminowy
- czerwone chilli świeże
- zielone chilli suszone
- pędy bambusa
- olej ryżowy
- mleko kokosowe
- tajska bazylia świeża
- czerwone chilli suszone
- ziarno sezamu
- sól młynek
- pieprz cytrynowy młynek
filety z piersi kurczaka myjemy,osuszamy,kroimy na małe kawałki oprószamy suszonym zielonym i czerwonym chilli,pieprzem cytrynowym,solą,podlewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy na 20 min
ryż jaśminowy gotujemy na sypko
na rozgrzany wok z olejem ryżowym wrzucamy kawałki mięsa,rumienimy,dodajemy świeże chilli,pędy bambusa,ziarno sezamu,ok 100 ml mleka kokosowego,mieszamy,przesmażamy,dodajemy porwaną na małe kawałki bazylię tajską chwilę jeszcze smażymy dla przejścia wszystkich aromatów
podajemy z ryżem jaśminowym,posypane dodatkowo suszonym chilli i prażonym sezamem
Smacznego ;-)
Kocham takie smaki <3
Bella Bella palce lizać :)