Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczaczki à la KFC - stripsy

Kurczaczki à la KFC - stripsy

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 451

Dodano:

Odsłon: 3215

Kto nigdy nie jadł stripsów z KFC niech podniesie rękę...no właśnie :) Od dzisiaj będziesz mógł przygotować takie cudeńka we własnym domu. Niech nie zniechęca Cię bałagan w kuchni czy czas przygotowania...warto :)

Składniki

  • 1 kg fileta z kurczaka
  • Pieprz cayenne - 2 łyżki
  • Papryka słodka - 1 łyżka
  • Papryka ostra - 1 łyżka
  • Sól - pół łyżeczki
  • Pieprz - 1 łyżeczka
  • 3-4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • olej do smażenia lub frytkownica
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kurczaczki à la KFC - stripsy

Przygotowanie

  1. Przygotuj kurczaka, usuń zbędne błonki i pokrój na kawałki lub plastry - takie jakie znasz z KFC.

    Możesz bardzo delikatnie (!) potłuc mięso, aby było delikatniejsze. Uwaga: nie rób tego mocno - na współmałżonku wyżyjesz się na schabowym :))

  2. Dodaj sól, pieprz, połowę porcji papryki słodkiej, ostrej oraz chilli. Wszystko wymieszaj dobrze i wsadź do lodówki na ok. 30 minut.

  3. Ciasto naleśnikowe: do miski wsyp 2 szklanki mąki, dodaj jajka, mleko oraz pozostałą część przypraw (papryka i chilli). Wszystkie składniki porządnie wymieszaj - możesz użyć miksera, blendera, albo zrobić to ręcznie.

    Fileta z kurczaka przełóż do zaprawy naleśnikowej. Wszystko dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na ok 2h.

  4. I teraz najtrudniejszy moment.

    Do kolejnej miski wsyp mąkę. Będziesz wrzucał po jednym kawałku fileta do mąki i ruszając misą będziesz obtaczał fileta mąką. Chodzi o to, aby Twoje dłonie miały jak najmniejszy kontakt z mięsem.

  5. Obtoczony mąką strips wyciągnij i umieść na jakiejś płaskiej powierzchni np. na talerzu. Czynność powtarzaj z każdym kawałkiem fileta.

    W międzyczasie możesz rozgrzewać frytkownicę lub olej w garnku (jego ilość musi być taka, aby strips swobodnie pływał w tłuszczu). Kiedy olej będzie rozgrzany to kawałki kurczaka wrzucaj do garnka/frytkownicy i smaż ok 3 minut, aż strips będzie ładnie zarumieniony. Pamiętaj, aby nie dodawać jednocześnie za dużo kawałków - muszą one swobodnie pływać.

    Informacja. Stripsy wykonywałam również w frytownicy beztłuszczowej i wychodziły ok. Jednak, aby nie były takie suche pozwoliłam sobie pokropić je odrobinę olejem.

  6. Usmażone stripsy przekładam na talerz wyłożony papierem, aby tłuszcz trochę ociekł.

    Gotowe. Stripsy świetnie smakują na ciepło i na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 06 sierpnia Chyba już wiemy, co zrobimy na obiad w nadchodzący weekend ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń