Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pod nazwą kurczak balsamico kryje się filet z kurczaka w sosie balsamicznym, czyli na bazie octu balsamicznego. Temu składnikowi danie zawdzięcza oryginalny, słodko-kwaśny smak, kruchą konsystencję, a także sporo cennych wartości odżywczych. Warto sięgać po niego do różnych zastosowań kulinarnych. Jako dodatek do drobiu sprawdza się wprost wyśmienicie.
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 25
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam ekspresowe placki z cukinii. Zakochacie...
Odsłon: 12955
Ciasto na Dzień Kobiet to elegancki i apetyczny czekoladowy sernik bez piecze...
Odsłon: 155
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 25
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam ekspresowe placki z cukinii. Zakochacie...
Odsłon: 12955
Ciasto na Dzień Kobiet to elegancki i apetyczny czekoladowy sernik bez piecze...
Odsłon: 155
Składniki
Podziel filet z kurczaka na dwie części, oczyść z błonek i chrząstek. Opłucz pod bieżącą wodą i wysusz ręcznikiem papierowym. Każdą z piersi przekrój wzdłuż na pół, ale nie rozkrawaj do końca.
Przygotuj marynatę z octu balsamicznego, oliwy i rozmarynu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zamarynuj kurczaka i odstaw na co najmniej pół godziny.
Wyjmij kurczaka z marynaty i obsmaż na patelni grillowej – 2-3 minuty po każdej ze stron. Resztę marynaty wymieszaj z miodem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
W każdym ze złożonych kawałków kurczaka umieść plaster mozzarelli, plaster pomidora (możesz go wcześniej posolić i popieprzyć) i kilka listków bazylii. Ułóż obie piersi w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210°C. Piecz przez około 10-15 minut. Kurczaka w sosie balsamicznym możesz zaserwować z porcją pieczonych ziemniaków albo batatów.