Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pod nazwą kurczak balsamico kryje się filet z kurczaka w sosie balsamicznym, czyli na bazie octu balsamicznego. Temu składnikowi danie zawdzięcza oryginalny, słodko-kwaśny smak, kruchą konsystencję, a także sporo cennych wartości odżywczych. Warto sięgać po niego do różnych zastosowań kulinarnych. Jako dodatek do drobiu sprawdza się wprost wyśmienicie.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20565
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10115
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20565
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10115
Składniki
Podziel filet z kurczaka na dwie części, oczyść z błonek i chrząstek. Opłucz pod bieżącą wodą i wysusz ręcznikiem papierowym. Każdą z piersi przekrój wzdłuż na pół, ale nie rozkrawaj do końca.
Przygotuj marynatę z octu balsamicznego, oliwy i rozmarynu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zamarynuj kurczaka i odstaw na co najmniej pół godziny.
Wyjmij kurczaka z marynaty i obsmaż na patelni grillowej – 2-3 minuty po każdej ze stron. Resztę marynaty wymieszaj z miodem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
W każdym ze złożonych kawałków kurczaka umieść plaster mozzarelli, plaster pomidora (możesz go wcześniej posolić i popieprzyć) i kilka listków bazylii. Ułóż obie piersi w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210°C. Piecz przez około 10-15 minut. Kurczaka w sosie balsamicznym możesz zaserwować z porcją pieczonych ziemniaków albo batatów.