Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak cytrynowy"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 99
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 99
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Tymianek i rozmaryn posiekaj. Czosnek obierz, posiekaj. Dodaj zioła i oliwę, utrzyj, przypraw solą i pieprzem. Kurczaka umyj, osusz, natrzyj mieszanką ziołową wewnątrz i na zewnątrz (czosnek z wierzchu zdejmij, by się nie przypalił).
Połówkę cytryny włóż do środka kurczaka, otwór zepnij. Tuszkę ułóż w formie, na dno wlej szklankę wody. Przykryj, piecz godzinę i 15 minut w 200°C. W trakcie pieczenia podlewaj wytopionym tłuszczem.
Glazura: wszystkie dobrze wymieszaj. Posmaruj kurczaka 10-15 minut przed końcem pieczenia (tuszki nie przykrywaj).
Skrzydełka i nóżki kurczaka przed pieczeniem należy związać, by się nie spaliły – skrzydełka skrzyżuj na grzbiecie i zwiąż nicią kuchenną; zwiąż też razem końce nóżek. Tak uformowanego kurczaka ułóż w brytfannie piersią do góry i upiecz.Źródło: Chwila dla Ciebie