Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony kurczak cytrynowy to danie dla wielbicieli wyrazistych, nieco orientalnych smaków. Najlepiej smakuje z gotowanym ryżem.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7530
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7530
Składniki
Przygotuj marynatę do mięsa. Połącz połowę oliwy z tymiankiem, startym na tarce o drobnych oczkach imbirem, miodem i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dokładnie obtocz w marynacie udka z kurczaka. Oprósz solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny.
Podziel czosnek na ząbki i obierz je. Wylej na patelnię resztę oliwy i podsmaż na niej ząbki czosnku, uważając, by się nie przypaliły. Po usmażeniu zdejmij je z patelni, pozostawiając na niej oliwę.
Obsmaż na czosnkowej oliwie udka kurczaka – kilka minut po każdej ze stron. Uważaj, by nie przypalić marynaty. Zdejmij mięso z patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię wlej wino. Podgrzej je krótko na wolnym ogniu, poruszając patelnią tak, by płyn „zebrał” pozostałą na niej marynatę. Uzyskaną zawiesiną zalej kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Do sosu dołóż ząbki czosnku i pokrojoną w cząstki połówkę cytryny.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz bez przykrycia przez 30 minut. Podawaj kurczaka oprószonego listkami świeżego tymianku.