Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony kurczak cytrynowy to danie dla wielbicieli wyrazistych, nieco orientalnych smaków. Najlepiej smakuje z gotowanym ryżem.
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 32
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 295
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 4260
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 35
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 1009
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 32
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 295
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 4260
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 35
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 1009
Składniki
Przygotuj marynatę do mięsa. Połącz połowę oliwy z tymiankiem, startym na tarce o drobnych oczkach imbirem, miodem i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dokładnie obtocz w marynacie udka z kurczaka. Oprósz solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny.
Podziel czosnek na ząbki i obierz je. Wylej na patelnię resztę oliwy i podsmaż na niej ząbki czosnku, uważając, by się nie przypaliły. Po usmażeniu zdejmij je z patelni, pozostawiając na niej oliwę.
Obsmaż na czosnkowej oliwie udka kurczaka – kilka minut po każdej ze stron. Uważaj, by nie przypalić marynaty. Zdejmij mięso z patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię wlej wino. Podgrzej je krótko na wolnym ogniu, poruszając patelnią tak, by płyn „zebrał” pozostałą na niej marynatę. Uzyskaną zawiesiną zalej kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Do sosu dołóż ząbki czosnku i pokrojoną w cząstki połówkę cytryny.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz bez przykrycia przez 30 minut. Podawaj kurczaka oprószonego listkami świeżego tymianku.