Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony kurczak cytrynowy to danie dla wielbicieli wyrazistych, nieco orientalnych smaków. Najlepiej smakuje z gotowanym ryżem.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 593
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2805
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 922
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1674
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14543
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 593
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2805
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 922
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1674
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14543
Składniki
Przygotuj marynatę do mięsa. Połącz połowę oliwy z tymiankiem, startym na tarce o drobnych oczkach imbirem, miodem i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dokładnie obtocz w marynacie udka z kurczaka. Oprósz solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny.
Podziel czosnek na ząbki i obierz je. Wylej na patelnię resztę oliwy i podsmaż na niej ząbki czosnku, uważając, by się nie przypaliły. Po usmażeniu zdejmij je z patelni, pozostawiając na niej oliwę.
Obsmaż na czosnkowej oliwie udka kurczaka – kilka minut po każdej ze stron. Uważaj, by nie przypalić marynaty. Zdejmij mięso z patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię wlej wino. Podgrzej je krótko na wolnym ogniu, poruszając patelnią tak, by płyn „zebrał” pozostałą na niej marynatę. Uzyskaną zawiesiną zalej kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Do sosu dołóż ząbki czosnku i pokrojoną w cząstki połówkę cytryny.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz bez przykrycia przez 30 minut. Podawaj kurczaka oprószonego listkami świeżego tymianku.