Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak duszony w cebuli to soczyste mięso z aromatycznym i wyrazistym sosem, które jest idealne na codzienny obiad dla całej rodziny. Jest proste, szybkie i sycące, a do jego przyrządzenia wystarcza jedno naczynie!
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1010
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 904
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12726
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1010
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 904
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12726
Składniki
Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Przełóż je do dużej miski.
Cebulę obierz i połowę z niej zetrzyj na tarce o średnich oczkach, a połowę pokrój w kostkę. Włóż ją do czosnku i zalej ją sokiem, sosem sojowym i białym winem.
Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Następnie nakłuj je widelcem w wielu miejscach i natrzyj solą oraz pieprzem.
Dodaj kurczaka do miski z cebulą i pozostałymi składnikami. Całość dobrze wymieszaj i owiń folią spożywczą. Wstaw mięso do lodówki na co najmniej 20-30 minut, aby całość dobrze się zamarynowała.
Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Włóż kurczaka z czosnkiem i cebulą na patelnię, skórą do dołu, pozostawiając płyn w misce.
Zmniejsz ogień do niskiego, przykryj całość pokrywką i duś przez 6-7 minut. Następnie wlej płyn i gotuj już bez przykrycia przez kolejne 2-3 minuty, polewając kurczaka sosem od czasu do czasu.
Gdy sos się zredukuje i lekko zgęstnieje. Kurczaka duszonego w cebuli podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem pieczonych ziemniaczków.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku przez 3-4 dni.