Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso jest soczyste, delikatne i pięknie odchodzi od kości, warzywa zaś mięciutkie, aromatyczne i słodkie. Świetny przepis na zdrowy i łatwy w wykonaniu obiad :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Do miski wlewamy 6 łyżek oliwy z oliwek, szczyptę soli, 2 szczypty pieprzu i łyżeczkę słodkiej papryki w proszku. Wszystko mieszamy i tak przygotowaną marynatą smarujemy podudzia kurczaka. Następnie kurczaka podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju na złoto - z każdej ze stron.
W żeliwnym garnku układamy umyte, nieobrane ziemniaki, Na nich kurczaka a na kurczaku obrane i pokrojone na pół marchewki.
Zalewamy wodą - tak, żeby woda przykryła kurczaka i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 1,5h.
Po tym czasie na wierzchu układamy pomidorki, raz jeszcze przykrywamy i wstawiamy na wolny ogień na kolejne 20-30 minut.
Wyjmujemy z garnka kurczaka z warzywami. Do powstałego na dnie sosu dodajemy posiekaną pietruszkę, zwiększamy ogień i mieszamy, aż się zredukuje.
Na talerzu układamy kurczaka, obok ziemniaki, marchewkę i pomidorki. Całość polewamy sosem.
Smacznego :)