Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak faszerowany kaszą i wątróbką

Kurczak faszerowany kaszą i wątróbką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 70

Smaczny pomysł na "Kurczak faszerowany kaszą i wątróbką"

Składniki

  • 1 kurczak o wadze ok. 1
  • 3 kg
  • 1 szkl. kaszy gryczanej niepalonej
  • 40 dag pieczarek
  • 15 dag wątróbek drobiowych
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 3 główki czosnku + 2 ząbki
  • po 1 łyżeczce mielonej papryki słodkiej i ostrej
  • tymianku
  • majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przyprawy wymieszaj z 1 ły żeczką masła. Kurczaka umyj, osusz. Posmaruj wewnątrz i na wierzchu masłem z przyprawami. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Główki czosnku przekrój w poprzek na pół.

  2. Pieczarki umyj, kilka odłóż. Wątróbki posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż na 1 łyżeczce masła. Wrzuć wątróbki i pieczarki. Dodaj przeciśnięte ząbki czosnku. Wlej wino i duś, aż cały płyn odparuje. Domieszaj kaszę i jajko.

  3. Farszem nadziej kurczaka, obwiąż nicią. Ułóż go w brytfance, dołóż odłożone pieczarki i główki czosnku, polej roztopionym masłem. Piecz pod przykryciem ok. 90 minut w 160o, polewając powstającym sosem.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń