Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak faszerowany na słodko

Kurczak faszerowany na słodko

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3436

Dodano:

Odsłon: 2590

W Polsce coraz bardziej robi popularna się gęś, ale i tak królem stołu jest kurczak. Tym razem faszerowany bakaliami, nawet mocnym alkoholem, żeby zaskoczyć gości...smakuje wybornie:)

Składniki

  • Duży kurczak,
  • przyprawa do kurczka,
  • 2 garści wędzonych śliwek / my daliśmy zwykłe i smak też ok/,
  • 2-3suszone morele,
  • garść rodzynek,
  • 50 ml brandy, calvadosu lub śliwowicy,
  • 5 twardych winnych jabłek
  • 1-2 łyżki masła
  • cukier do smaku
  • 1-2 goździki,
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy i osuszamy.
    Nacieramy przyprawą do kurczaka i odkładamy na 30 minut.
    Kroimy grubo śliwki, rodzynki i morele i zalewamy alkoholem.
    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki.
    Dusimy na patelni z masłem, a nastepnie mieszamy z bakaliami w alkoholu, ewentualnie słodzimy i dodajemy goździk.

  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok 1,5 godziny, podlewając wytworzonym sokiem, zeby skórka była chrupiąca.
    20 minut przed końcem możemy jeszcze dołożyc jabłka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń