Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysty i aromatyczny kurczak z chrupiącą skórką i wspaniałym nadzieniem.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 153
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 249
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 153
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 249
Składniki
Kurczaka dokładnie myjemy, czyścimy resztek piór, osuszamy i delikatnie staramy się oddzielić skórę od mięsa, ale tak by jej nie przerwać. W miseczce robimy sobie mieszankę ziół: rozmaryn, tymianek, czosnek, sól, pieprz, zioła mieszamy staramy się delikatnie umieścić je pod skórą z góry nacieramy kurczaka papryką i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień gotujemy ryż, studzimy go. Moczymy suszone grzyby, potem podsmażamy na cebulce z odrobiną czosnku lekko solimy i dodajemy odrobinę rozmarynu. Ścieramy marchew i łączymy z ryżem, podsmażonymi grzybami, wbijamy jajko i mieszamy dokładnie, tak przygotowanym farszem, wypychamy przygotowanego dzień prędzej kurczaka, farsz staramy się dać do środka i pod skórę.
Gdy kurczak jest już wypchany, otwory spinamy szpilkami do pieczenia, a nóżki wiążemy razem, by nasz farsz nie wydostał się. Tak przygotowane mięso wkładamy do brytfanki, lub naczynia żaroodpornego, na górę kładziemy kilka listków masła i pieczemy przez 1,5 godziny na 220 stopni, co jakiś czas podlewamy go wytopionym sosem. Proponuje podać z sosem grzybowym i ogórkiem po Tajsku.