Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak gong bao - sprawdzony przepis

Przepis dnia 2016-06-11
Kurczak gong bao  - sprawdzony przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 7686

Dodano:

Odsłon: 8797

Smakuje tak samo, jak w chińskich knajpkach. Gorąco polecam!

Składniki

  • 4 podudzia z kurczaka
  • 1 łyżka pieprzu seczuańskiego
  • 2,5 łyżki mąki kukurydzianej
  • olej z pestek winogron
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 cebule dymki (wraz z zieloną częścią)
  • 6 suszonych papryczek chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g niesolonych orzeszków ziemnych
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak gong bao - sprawdzony przepis

Przygotowanie

  1. Na suchej patelni uprażyć pieprz seczuański następnie przesypać go do moździerza i dokładnie rozgnieść. Dosypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać.

  2. Kurczaka obrać z kości i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie obtoczyć w mące i pieprzu.

  3. Na patelnię wylać olej i smażyć kawałki kurczaka - na złoto z każdej strony.

  4. Obrać czosnek imbir. Czosnek pokroić w plasterki a imbir w cienkie słupki. Pokroić również dymkę.

  5. Na rozgrzaną patelnię z kurczakiem dorzucić czosnek i imbir, smażyć aż się zezłocą. Na koniec dodać dymkę, całe papryczki chilli i smażyć na dużym ogniu kilka minut.

  6. W osobnym naczyniu wymieszać 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki wody, sos sojowy, ocet ryżowy i miód. Dodać do kurczaka ciągle mieszając i smażyć, aż miód sie skarmelizuje. Dodać orzeszki ziemne, wymieszać i pozostawić jeszcze chwilę na patelni, żeby się podgrzały.

  7. Podawać z ryżem. Można również z surówką colesław.

  8. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ciacho50 11 czerwca 2016 Ja tez zamawialam, i niestety zawsze mi przynosili z jedną surówką, nie najlepszą :( Będę teraz mogła sama zrobić :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker 07 czerwca 2016 Do tej pory zawsze zamawialiśmy gong-bao - teraz możemy zrobić je sami. Super <3

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń