Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pełna smaku, pyszna i prosta do przygotowania potrawka z delikatnego mięsa z piersi kurczaka otoczonego aromatycznymi przyprawami gyros oraz kebab z dodatkiem pieczarek i cebuli. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryżu, makaronu, kaszy, frytek. Na pewno posmakuje wielbicielom pikantnych smaków.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 286
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1403
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 290
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1010
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 286
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1403
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 290
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1010
Składniki
Filet z piersi kurczaka oraz polędwiczki opłukać, oczyścić z błonek i tłuszczu, pokroić w kostkę i włożyć do miski. Do miski dodać 3,5 łyżeczki przyprawy gyros, 2 łyżeczki przyprawy kebab, 0,5 łyżeczki wegety i dokładnie wymieszać, aby przyprawy pokryły mięso z kurczaka. Odstawić na ok. 20 minut. Pieczarki obrać i pokroić. 2 cebule również obrać i pokroić.
Na patelni podgrzać olej, dodać pokrojone mięso z kurczaka, dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 10-15 minut. Następnie pokrojone pieczarki lekko opłukać zimną wodą i dodać na patelnię z kurczakiem, przemieszać, przykryć i ponownie dusić ok. 10-15 minut. Na koniec dodać pokrojone cebule, przemieszać i dusić kolejne ok. 10-15 minut. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie uchylić przykrywkę patelni aby woda powstała podczas duszenia pieczarek i cebuli mogła odparować. Od czasu do czasu mieszać potrawkę oraz spróbować i w razie potrzeby doprawić przyprawami.
W międzyczasie w garnku zagotować wodę, posolić, zmniejszyć ogień i wrzucić 1-2 torebki ryżu. Gotować do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Ugotowany ryż odcedzić na durszlaku.
Gotową, aromatyczną, pikantną potrawkę podawać wraz z ugotowanym ryżem lub z innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!