Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak hanoi to danie pochodzące z kuchni azjatyckiej, znane i uwielbiane we wszystkich rejonach świata. Chrupiące i aromatyczne mięso z dodatkiem ostro-kwaśnego sosu z ciekawą nutą rybną i umami. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Kluczem jest tu użycie bardzo wielu składników w idealnych proporcjach. Trzeba także pamiętać o pieczeniu kurczaka pod przykryciem, by pozostał chrupiący i mocno wilgotny w środku.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11227
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4932
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1105
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9762
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1451
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11227
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4932
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1105
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9762
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1451
Składniki
Papryczki chili umyj i pokrój w plastry, usuwając wcześniej pestki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki.
W dużej misce połącz ze sobą wszystkie składniki marynaty.
Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój go w średniej wielkości kostkę. Włóż go do marynaty i dobrze obtocz. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 45 minut.
Po upieczeniu, przełóż mięso z sosem do osobnego naczynia. Posyp sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Kurczaka hanoi podawaj z ryżem i fasolką ugotowaną na parze.