Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak luc lac to popularna danie kuchni wietnamskiej, które swoją nazwę zawdzięcza sposobowi smażenia – oznacza ona „bujanie” mięsa, czyli obracanie go poprzez potrząsanie patelnią.
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 50
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 263
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 49
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 25
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1166
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 50
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 263
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 49
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 25
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1166
Składniki
Oczyść mięso z kurczaka z błonek i chrząstek. Pokrój na nieduże kawałki i włóż do miski.
Wsyp do miski przyprawy – cukier, trochę soli i pieprzu. Dodaj sos Hoisin, miód, 2 łyżki oleju sezamowego i wymieszaj z mięsem.
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do mięsa. Dodaj także skrobię ziemniaczaną i całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Odstaw na półgodziny.
Pokrój paprykę na cienkie paseczki. Z chili usuń gniazdo nasienne i pokrój na plasterki. Czerwoną cebulę pokrój w piórka, a marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posiekaj natkę pietruszki.
Połącz resztę oleju sezamowego z sosem sojowym wlej na mocno rozgrzaną patelnię (najlepiej na wok). Przełóż na patelnię mięso (wraz z marynatą) i podsmaż chwilę, potrząsając patelnią – tak, by kurczak obsmażył się z każdej strony. Dodaj papryki, cebulę i marchewkę. Smaż do miękkości mięsa i warzyw (patelnia powinna być tak rozgrzana, by zajęło to kilka minut). Na koniec dodaj świeżą natkę pietruszki.
Podawaj kurczaka luc lac z porcją ryżu i surówką.