Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak luc lac to popularna danie kuchni wietnamskiej, które swoją nazwę zawdzięcza sposobowi smażenia – oznacza ona „bujanie” mięsa, czyli obracanie go poprzez potrząsanie patelnią.
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 350
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 547
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 753
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 350
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 547
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 753
Składniki
Oczyść mięso z kurczaka z błonek i chrząstek. Pokrój na nieduże kawałki i włóż do miski.
Wsyp do miski przyprawy – cukier, trochę soli i pieprzu. Dodaj sos Hoisin, miód, 2 łyżki oleju sezamowego i wymieszaj z mięsem.
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do mięsa. Dodaj także skrobię ziemniaczaną i całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Odstaw na półgodziny.
Pokrój paprykę na cienkie paseczki. Z chili usuń gniazdo nasienne i pokrój na plasterki. Czerwoną cebulę pokrój w piórka, a marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posiekaj natkę pietruszki.
Połącz resztę oleju sezamowego z sosem sojowym wlej na mocno rozgrzaną patelnię (najlepiej na wok). Przełóż na patelnię mięso (wraz z marynatą) i podsmaż chwilę, potrząsając patelnią – tak, by kurczak obsmażył się z każdej strony. Dodaj papryki, cebulę i marchewkę. Smaż do miękkości mięsa i warzyw (patelnia powinna być tak rozgrzana, by zajęło to kilka minut). Na koniec dodaj świeżą natkę pietruszki.
Podawaj kurczaka luc lac z porcją ryżu i surówką.