Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak mango

Kurczak mango

Autor:

Przepisów i artykułów: 2122 Ocena: 47374

Dodano:

Odsłon: 863

Dużo pracy przy tym daniu nie ma. Na pewno przypadnie do gustu tym, którzy lubią połączenie mięsa ze słodkim oraz kuchni tajskiej.

Składniki

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 50 g grzybów shimeji
  • 200 g konfitury z mango
  • 2 marchewki
  • 1 trawa cytrynowa
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 3 liście kaffiru
  • 1 łyżeczka sambal oelek
  • 3 łyżki oleju do woka
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml zimnej wody
  • 1 łyżka mąki z tapioki (opcjonalnie mąka ziemniaczana)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy w kostkę.
    Grzyby rozdzielamy.
    Trawę rozgniatamy.
    Czosnek siekamy.
    Marchew kroimy w słupki.

    Kurczaka razem z grzybami, marchewką i czosnkiem smażymy w woku, lekko oprószając solą.
    Bulion zagotowujemy, dodając liście kaffiru, konfiturę z mango, sambal oelek.

    Do bulionu dodajemy mięso razem z grzybami, marchewką i czosnkiem. Zagotowujemy.

    W zimnej wodzie rozrabiamy mąkę, dodajemy do całości, dokładnie łączymy, zagotowujemy.

    Podajemy z ryżem, posypujemy posiekanym szczypiorem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń