Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak marsala to włosko-amerykańskie danie ze smażonych filetów z kurczaka oraz grzybów, podawanych z dodatkiem bogatego sosu na bazie białego, słodkiego wina.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1909
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6320
Polecam.
Odsłon: 351
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1909
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6320
Polecam.
Odsłon: 351
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Składniki
Piersi z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przetnij je poziomo na pół i delikatnie rozbij je tłuczkiem na grubość ok. 0,5 cm.
W woreczku strunowym umieść mąkę oraz połowę soli i pieprzu. Włóż do środka kurczaka i dobrze potrząśnij, by pokryć mięso panierką.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i olej na średnim ogniu. Umieść na niej kurczaka, strzepując najpierw nadmiar mąki. Smaż mięso na złoty kolor przez 5-6 minut z każdej strony. Przełóż je na talerz i odstaw.
Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Na tę samą patelnię włóż pozostałą łyżkę masła i dodaj grzyby. Smaż je przez 3-4 minuty do odparowania płynu i lekkiego zbrązowienia.
Dołóż drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek. Dopraw do smaku pozostałą solą i pieprzem. Gotuj przez kolejne 1-2 minuty.
Wlej bulion, wino i śmietankę. Dopraw tymiankiem. Gotuj, mieszając łyżką i zeskrobując brązowe kawałki z brzegów patelni. Doprowadź sos do wrzenia i zmniejsz ogień.
Gotuj całość bez przykrycia aż sos zredukuje się o połowę i lekko zgęstnieje. Powinno to trwać ok. 10-15 minut.
Na patelnię dodaj kurczaka razem z sokami zebranymi na talerzu. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Kurczaka marsala posyp świeżym tymiankiem i podawaj na ciepło z ulubionym dodatkiem skrobiowym