Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak musztardowy to bardzo wyraziste danie jednogarnkowe, które z powodzeniem możesz przygotować dla całej rodziny na niedzielny obiad. Jest niesamowicie proste – wystarczy zamarynować w kurczaka w wyjątkowym, musztardowym sosie, który dodaje aromatu i smaku mięsu oraz pozwala zachować całą soczystość. Nie może też zabraknąć pieczonych warzyw – źródła witamin i minerałów. Z dodatkiem ryżu lub kaszy danie będzie stanowić kompletny i odpowiednio zbilansowany posiłek.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 54
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 834
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 54
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 834
Składniki
Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
W miseczce wymieszaj musztardę, oliwę, miód, drobno posiekany czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Marynatą pokryj dokładnie mięso i odstaw na co najmniej 30 minut, a najlepiej na kilka godzin do lodówki.
Warzywa umyj. Cebulę pokrój w piórka. Pomidorki koktajlowe pozostaw w całości, ogórki i paprykę pokrój w plastry.
Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim piersi z kurczaka i przykryj porwaną mozzarellą.
Na mięsie połóż warzywa.
Naczynie wstaw do piekarnika nastawionego na 190 st. Celsjusza. Piecz danie przez 30-40 minut, aż kurczak będzie w pełni upieczony w środku.
Kurczaka musztardowego podawaj z dodatkiem ryżu lub kaszy.