Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste danie "zero waste" z lat 90tych. Sos z niedzielnego rosołu z kurczakiem i warzywami. Nazwa pochodzi oczywiście od stanu rozdrobnienia kurczaka ;). Moja mama bardzo często gotowała "kurczaka na minie", gdy byłam dzieckiem. Do dziś smakuje mi niezmiennie!
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5567
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8841
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7775
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5336
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5567
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8841
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7775
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5336
Składniki
Mięso z kurczaka obieramy i drobno kroimy. Marchew, pietruszkę i selera kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła. Dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy, aby nie utworzyły się grudki. Zalewamy 2 szklankami rosołu i gotujemy. Do gotującego się sosu dodajemy kurczaka, warzywa i śmietankę. Doprawiamy do smaku. Sos podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami, lub kluskami (u mnie z kopytkami).