Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak na miodzie z ryżem szafranowym. Danie bezglutenowe"
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 222
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 222
Składniki
Oczyść mięso, posól i odłóż na 30 minut. Następnie na mocno rozgrzanym oleju na patelni obsmaż je z obu stron. Przenieś do brytfanny i posmaruj miodem wymieszanym z sosem sojowym i pieprzem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st. C przez około 25 minut.
Opłucz ryż i wsyp do 220 ml posolonego wrzątku. Gotuj pod przykrywką na wolnym ogniu do miękkości. Posiekaj drobno obraną cebulę.
Na patelni z wypieczonym sosem z kurczaka, podsmaż cebulę. Dodaj rodzynki, szafran i wszystko to szybko obsmaż. Następnie dodaj 100 ml wody i powoli gotuj, aż woda wyparuje.
Pod koniec wmieszaj ryż. Podawaj z pieczonym kurczakiem. Danie można uzupełnić smażonymi warzywami.
Czas: ok. 80 minut | Poziom: średni |2 porcje, 600 kcal/porcjaŹródło: Tele Tydzień