Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To świetne danie na spotkanie z przyjaciółmi a także na świąteczny obiad. Szybkie, łatwe, wykona je nawet osoba mało doświadczona w kuchni.
Naczynie żaroodporne, naczynie do blendowania, blender
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 493
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 71
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 148
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 493
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 71
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 148
Składniki
Świeżego kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy dokładnie wewnątrz i na zewnątrz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wszystkie suche przyprawy mieszamy dokładnie i również wcieramy w kurczaka podobnie, jak czosnek. Otwieramy (ważne) butelkę piwa i nadziewamy na nią drób szyjką do góry. Skrapiamy mięso oliwą. W piekarniku, na najniższym poziomie ustawiamy naczynie żaroodporne. Na dnie naczynia ustawiamy butelkę z nadzianym kurczakiem. Obok butelki układamy śliwki i warzywa. Ustawiamy piekarnik góra - dół na 180 stopni bez termoobiegu. Pieczemy 80 - 90 minut ( skórka powinna być rumiana). Kiedy mięso jest już upieczone można je zdjąć z butelki i podzielić na kawałki lub kurczaka podać na stół na butelce, co robi wrażenie na gościach. Ważne! Podczas zdejmowania kurczaka z butelki należy zachować ostrożność ponieważ w butelce jest gorące piwo (dlatego najlepiej delikatnie wylać je z butelki). Z upieczonych pod kurczakiem warzyw i śliwek oraz z płynu pozostałego po pieczeniu robimy sos: składniki umieszczamy w wyższym naczyniu i dokładnie blendujemy. Sos podajemy w miseczce obok kurczaka.