Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie nie wymagające dużego nakładu sił, nie pochłaniające naszego czasu, generalnie mało z nim zachodu. Mowa oczywiście o kurczaku pieczonym na grubej warstwie soli. Sposób podpatrzony na blogu Ewy (www.zcukrempudrem.blogspot.com), podaję z moimi małymi zmianami. Bardzo aromatyczne, kruche mięsko, super chrupiąca skórka. Jeżeli obawiacie się, że tak zrobiony kurczak będzie zbyt słony, to zupełnie niepotrzebnie, jest w sam raz. Co jeszcze? Nam taki kurczak smakował bardziej niż ten popularny z rusztu.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 152
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 503
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 78
Polecam.
Odsłon: 617
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 912
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 152
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 503
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 78
Polecam.
Odsłon: 617
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 912
Składniki
Kurczaka myjemy, osuszamy, odcinamy nadmiar skóry. Następnie nacieramy go przyprawami, zarówno w środku, jak i na zewnątrz, odstawiamy na noc do lodówki. Po upływie tego czasu przekładamy go, piersiami do góry, do naczynia żaroodpornego wysypanego solą.
Tak przygotowane mięso pieczemy bez przykrycia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 2 godziny*, nie odwracamy. W trakcie pieczenia mięsa dzieją się dwie rzeczy. Po pierwsze tłuszcz z kurczaka wytapia się i wsiąka w sól, dzięki czemu mięso staje się dietetyczne a jednak smaczne. Po drugie wysoka temperatura powoduje, że sól w połączeniu z tłuszczem paruje, dzięki czemu w piekarniku utrzymuje się właściwa wilgotność, co z kolei sprawia, że nasze mięso jest miękkie i niewysuszone. *Czas pieczenia jest uzależniony od wagi kurczaka. Jeżeli cały kurczak waży 1 kg, to pieczemy go przez godzinę, jeśli natomiast waży 2 kg, to przez dwie godziny.
Smacznego.