Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie nie wymagające dużego nakładu sił, nie pochłaniające naszego czasu, generalnie mało z nim zachodu. Mowa oczywiście o kurczaku pieczonym na grubej warstwie soli. Sposób podpatrzony na blogu Ewy (www.zcukrempudrem.blogspot.com), podaję z moimi małymi zmianami. Bardzo aromatyczne, kruche mięsko, super chrupiąca skórka. Jeżeli obawiacie się, że tak zrobiony kurczak będzie zbyt słony, to zupełnie niepotrzebnie, jest w sam raz. Co jeszcze? Nam taki kurczak smakował bardziej niż ten popularny z rusztu.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27727
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 67
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27727
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 67
Składniki
Kurczaka myjemy, osuszamy, odcinamy nadmiar skóry. Następnie nacieramy go przyprawami, zarówno w środku, jak i na zewnątrz, odstawiamy na noc do lodówki. Po upływie tego czasu przekładamy go, piersiami do góry, do naczynia żaroodpornego wysypanego solą.
Tak przygotowane mięso pieczemy bez przykrycia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 2 godziny*, nie odwracamy. W trakcie pieczenia mięsa dzieją się dwie rzeczy. Po pierwsze tłuszcz z kurczaka wytapia się i wsiąka w sól, dzięki czemu mięso staje się dietetyczne a jednak smaczne. Po drugie wysoka temperatura powoduje, że sól w połączeniu z tłuszczem paruje, dzięki czemu w piekarniku utrzymuje się właściwa wilgotność, co z kolei sprawia, że nasze mięso jest miękkie i niewysuszone. *Czas pieczenia jest uzależniony od wagi kurczaka. Jeżeli cały kurczak waży 1 kg, to pieczemy go przez godzinę, jeśli natomiast waży 2 kg, to przez dwie godziny.
Smacznego.