Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak z zielonym, pietruszkowym nadzieniem. Wygląda wspaniale i świetnie smakuje. To idealny pomysł na niedzielny obiad.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6137
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9106
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8613
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6137
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9106
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8613
Składniki
Przygotowanie kurczaka jest dość trudne. Trzeba wyciągnąć z niego wszystkie kości bez uszkodzenia skóry. Potrzebny będzie bardzo ostry, nieduży nóż. Najpierw oddzielamy mięso od korpusu.
Odcinamy 2 części skrzydełka - przedramię i lotkę. Ramię zostaje, ale również zdejmujemy tu mięso z kości. Całe mięso oddzielamy tak, aby pozostało w jednym kawałku.
Tak powinien wyglądać kurczak po wycięciu kości. korpus i skrzydełka możemy zostawić na zupę. Mięso rozkładamy równomiernie, aby na całości miała podobną grubość. Jeśli powstały jakieś dziury, będziemy je musieli zszyć lub spiąć wykałaczkami.
Teraz farsz. Ugotowane jajka, razem z pietruszką mielimy. Dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, cukier i przyprawy. Wykładamy farsz na mięso i zawijamy.
Kurczaka związujemy nitką i spinamy wykałaczkami, aby nic z niego nie wypadało. Całość posypujemy przyprawą do kurczaka. Wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Pieczemy bez przykrycia w 200 stopniach, góra-dół, przez 80-90 minut (większego kurczaka pieczemy dłużej). Jeśli kurczak będzie za mocno się przypiekał z góry zmieniamy na grzanie tylko z dołu.
Po upieczeniu wyciągamy wykałaczki i nitkę. Kurczaka kroimy w plastry.