Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie inspirowane kuchnią portugalską. Może być mniej lub bardziej pikantne, w zależności od tego, ile i jakiej papryki i chilli użyjesz. Szybkie w przygotowaniu, nie wymaga zajmowania całej kuchni, idealnie nadaje się na szybki ale bardzo smaczny i zdrowy obiad w tygodniu. Przepis na dwie porcje.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 484
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2785
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14506
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 484
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2785
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14506
Składniki
Ugotować ryż wedle przepisu na opakowaniu lub wedle własnego uznania :) Zostawić w cieple.
Pokroić paprykę w paski, a kurczaka w kostkę. Rozgrzać sporą patelnię, wlać trochę oleju, wrzucić kurczaka i paprykę, smażyć około 3-5 minut aż kurczak będzie prawie gotowy.
Dodać posiekany czosnek, oregano, wędzoną paprykę, płatki chilli, kurkumę i wymieszać. Dodać ryż, sok z połowy cytryny oraz pół kostki rosołowej rozpuszczonej w 150 ml gorącej wody. Wymieszać, gotować do zredukowania płynu i dopóki kurczak nie będzie gotowy.
Nałożyć na talerze, posypać posiekaną dymką, można podawać z sałatą i resztą cytryny do pokropienia. Smacznego!