Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie inspirowane kuchnią portugalską. Może być mniej lub bardziej pikantne, w zależności od tego, ile i jakiej papryki i chilli użyjesz. Szybkie w przygotowaniu, nie wymaga zajmowania całej kuchni, idealnie nadaje się na szybki ale bardzo smaczny i zdrowy obiad w tygodniu. Przepis na dwie porcje.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 135
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 366
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 135
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 366
Składniki
Ugotować ryż wedle przepisu na opakowaniu lub wedle własnego uznania :) Zostawić w cieple.
Pokroić paprykę w paski, a kurczaka w kostkę. Rozgrzać sporą patelnię, wlać trochę oleju, wrzucić kurczaka i paprykę, smażyć około 3-5 minut aż kurczak będzie prawie gotowy.
Dodać posiekany czosnek, oregano, wędzoną paprykę, płatki chilli, kurkumę i wymieszać. Dodać ryż, sok z połowy cytryny oraz pół kostki rosołowej rozpuszczonej w 150 ml gorącej wody. Wymieszać, gotować do zredukowania płynu i dopóki kurczak nie będzie gotowy.
Nałożyć na talerze, posypać posiekaną dymką, można podawać z sałatą i resztą cytryny do pokropienia. Smacznego!