Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty przepis na pyszny obiad. Kurczak upieczony ba butelce z piwem jest miękki i soczysty, ma też ciekawy aromat.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37406
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 131
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37406
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 131
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Składniki
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Kurczaka dokładnie myjemy i odcinamy kuperek oraz szyjkę. Robimy kieszonkę między skórą a piersiami kurczaka.
Do miseczki wsypujemy paprykę, pieprz ziołowy, imbir, oregano, majeranek i dodajemy 2 łyżki oliwy. Dokładnie wszystko mieszamy.
Kurczaka nacieramy solą i granulowanym czosnkiem, oraz przygotowaną marynatą. Marynatę wcieramy też pod skórę na piersi kurczaka. Wkładamy kurczaka na butelkę z piwem, która otwieramy.
Pieczemy kurczaka przez półtorej godziny. Mięso powinno być miękkie i powinno odchodzić od kości. Nie powinno być wysuszone.