Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty przepis na pyszny obiad. Kurczak upieczony ba butelce z piwem jest miękki i soczysty, ma też ciekawy aromat.
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9301
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 973
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1129
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9301
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 973
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1129
Składniki
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Kurczaka dokładnie myjemy i odcinamy kuperek oraz szyjkę. Robimy kieszonkę między skórą a piersiami kurczaka.
Do miseczki wsypujemy paprykę, pieprz ziołowy, imbir, oregano, majeranek i dodajemy 2 łyżki oliwy. Dokładnie wszystko mieszamy.
Kurczaka nacieramy solą i granulowanym czosnkiem, oraz przygotowaną marynatą. Marynatę wcieramy też pod skórę na piersi kurczaka. Wkładamy kurczaka na butelkę z piwem, która otwieramy.
Pieczemy kurczaka przez półtorej godziny. Mięso powinno być miękkie i powinno odchodzić od kości. Nie powinno być wysuszone.