Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty przepis na pyszny obiad. Kurczak upieczony ba butelce z piwem jest miękki i soczysty, ma też ciekawy aromat.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1795
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14407
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19509
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13161
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1795
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14407
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19509
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13161
Składniki
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Kurczaka dokładnie myjemy i odcinamy kuperek oraz szyjkę. Robimy kieszonkę między skórą a piersiami kurczaka.
Do miseczki wsypujemy paprykę, pieprz ziołowy, imbir, oregano, majeranek i dodajemy 2 łyżki oliwy. Dokładnie wszystko mieszamy.
Kurczaka nacieramy solą i granulowanym czosnkiem, oraz przygotowaną marynatą. Marynatę wcieramy też pod skórę na piersi kurczaka. Wkładamy kurczaka na butelkę z piwem, która otwieramy.
Pieczemy kurczaka przez półtorej godziny. Mięso powinno być miękkie i powinno odchodzić od kości. Nie powinno być wysuszone.