Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty przepis na pyszny obiad. Kurczak upieczony ba butelce z piwem jest miękki i soczysty, ma też ciekawy aromat.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5360
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 943
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 156
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5360
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 943
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 156
Składniki
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Kurczaka dokładnie myjemy i odcinamy kuperek oraz szyjkę. Robimy kieszonkę między skórą a piersiami kurczaka.
Do miseczki wsypujemy paprykę, pieprz ziołowy, imbir, oregano, majeranek i dodajemy 2 łyżki oliwy. Dokładnie wszystko mieszamy.
Kurczaka nacieramy solą i granulowanym czosnkiem, oraz przygotowaną marynatą. Marynatę wcieramy też pod skórę na piersi kurczaka. Wkładamy kurczaka na butelkę z piwem, która otwieramy.
Pieczemy kurczaka przez półtorej godziny. Mięso powinno być miękkie i powinno odchodzić od kości. Nie powinno być wysuszone.