Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak pieczony na butelce piwa smakuje wyśmienicie. Wyciekające piwo oblewa mięso co powoduje że mięso jest soczyste , aromatyczne , miękkie i kruche a skórka jest chrupiąca. Alkohol podczas pieczenia szybko wyparowuje dlatego mięso mogą jeść jak dorośli tak i dzieci.
miska, ścierka, naczynie do przygotowania marynaty,
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Z oleju i przypraw przygotowujemy marynatę. Oczyszczonego, umytego i osuszonego kurczaka średniej wielkości nacieramy dokładnie przygotowaną wcześniej marynatą z zewnątrz jak i wewnątrz, a także obkładamy obranymi pokrojonymi w kostkę ząbkami czosnku. Kurczaka przekładamy do miski przykrywamy ścierką i wkładamy na noc do lodówki. Butelkę z piwem zamaczamy w wodzie aby łatwiej ściągnąć etykietę. Zdejmujemy etykietę z butelki z piwa i myjemy butelkę do czysta. Następnie butelkę piwa odkapslowujemy nakładając kurczaka kuprem do dołu. Gdy kurczak usadowi się dokładnie na butelce, stawiamy go na blachę , do piwa wsypujemy odrobinę soli, aby piwo zaczęło się pienić. Kurczaka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ponad 1,5 godziny gdyż kurczak ważył około 1,6 kg. Tak 45 minut przed końcem pieczenia dokładam i razem z kurczakiem piekę ziemniaki lub inne warzywa, które stanowią fajny dodatek do mięsa. Ziemniaki układam wokół kurczaka z butelki. Ziemniaki obtaczamy w oleju z przyprawami. Upieczonego gotowego kurczaka wyjmujemy i zdejmujemy z butelki a następnie układamy na talerzu i porcjujemy. Podajemy z upieczonymi ziemniakami. Rada; Od czasu do czasu piwo przemieszać patyczkiem od szaszłyków, Co 15 - 20 minut można dodać odrobinę soli aby mocniej piwo się pieniło.
Piwo w trakcie wyciekania po kurczaku.