Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak pieczony na butelce piwa smakuje wyśmienicie. Wyciekające piwo oblewa mięso co powoduje że mięso jest soczyste , aromatyczne , miękkie i kruche a skórka jest chrupiąca. Alkohol podczas pieczenia szybko wyparowuje dlatego mięso mogą jeść jak dorośli tak i dzieci.
miska, ścierka, naczynie do przygotowania marynaty,
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6094
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9086
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8557
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5893
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6094
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9086
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8557
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5893
Składniki
Z oleju i przypraw przygotowujemy marynatę. Oczyszczonego, umytego i osuszonego kurczaka średniej wielkości nacieramy dokładnie przygotowaną wcześniej marynatą z zewnątrz jak i wewnątrz, a także obkładamy obranymi pokrojonymi w kostkę ząbkami czosnku. Kurczaka przekładamy do miski przykrywamy ścierką i wkładamy na noc do lodówki. Butelkę z piwem zamaczamy w wodzie aby łatwiej ściągnąć etykietę. Zdejmujemy etykietę z butelki z piwa i myjemy butelkę do czysta. Następnie butelkę piwa odkapslowujemy nakładając kurczaka kuprem do dołu. Gdy kurczak usadowi się dokładnie na butelce, stawiamy go na blachę , do piwa wsypujemy odrobinę soli, aby piwo zaczęło się pienić. Kurczaka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ponad 1,5 godziny gdyż kurczak ważył około 1,6 kg. Tak 45 minut przed końcem pieczenia dokładam i razem z kurczakiem piekę ziemniaki lub inne warzywa, które stanowią fajny dodatek do mięsa. Ziemniaki układam wokół kurczaka z butelki. Ziemniaki obtaczamy w oleju z przyprawami. Upieczonego gotowego kurczaka wyjmujemy i zdejmujemy z butelki a następnie układamy na talerzu i porcjujemy. Podajemy z upieczonymi ziemniakami. Rada; Od czasu do czasu piwo przemieszać patyczkiem od szaszłyków, Co 15 - 20 minut można dodać odrobinę soli aby mocniej piwo się pieniło.
Piwo w trakcie wyciekania po kurczaku.