Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak nadziewany warzywami, pieczony na ziemniakach. Cały obiad w jednym !
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 893
Świąteczna uczta prosto z Turcji. Przepyszny i dekoracyjny przysmak, będzie o...
Odsłon: 5183
Polecam.
Odsłon: 321
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 893
Świąteczna uczta prosto z Turcji. Przepyszny i dekoracyjny przysmak, będzie o...
Odsłon: 5183
Polecam.
Odsłon: 321
Składniki
Kurczaka umyłem i osuszyłem. Przyprawy wymieszałem z oliwą, natarłem nimi kurczaka i odstawiłem. Jeśli jest czas może stać nawet dobę, jeśli nie ma czasu można go piec bez od razu.
Do środka kurczaka włożyłem warzywa, takie jakie miałem w domu. Marchewkę, pietruszkę, pory, fasolkę szparagową itp. Kawałki nie mogą być duże żeby nie wyszły surowe.
Jestem zwolennikiem dań w których na jednym prądzie czy gazie, możemy zrobić cały obiad. Dlatego dno naczynia żaroodpornego wyłożyłem ziemniakami na których będzie spoczywał kurczak. Ziemniaki są osolone, lekko skropione olejem i posypane słodką papryką.
Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni, wstawiłem kurczaka w zamkniętym naczyniu. Po 15 minutach zmniejszyłem temperaturę i piekłem około 1,5 godziny. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdjąłem pokrywę naczynia.
Kurczak o wadze: 1 kg - pieczemy 1 godzinę 1,5 kg - 1 godz 20 min 2 kg - 1godz 45 min 2,5 kg - 2 godz 10 min
Przemycamy zdrowie: Kurczaka oprószyłem kurkumą, na dno naczynia rzuciłem płatki owsiane i otręby.