Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wydaje się, że kurczak pieczony w całości wymaga bardzo wiele zachodu. Nic bardziej mylnego! Możesz go upiec w prosty sposób.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68474
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2046
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68474
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2046
Składniki
Ogrzej kurczaka do temperatury pokojowej.
Rozpuść masło i połącz z wędzoną papryką, estragonem, solą i pieprzem. Natrzyj mieszaniną kurczaka.
Do środka kurczaka włóż ćwiartki cytryny ze skórką ponakłuwaną w kilku miejscach widelcem, dwie ćwiartki obranej cebuli oraz gałązki zieleniny. Zwiąż nogi kurczaka sznurkiem kuchennym.
Przygotuj odpowiednio duże naczynie żaroodporne. Na jego dnie ułóż metalową kratkę (jeśli nie dysponujesz taką, możesz zastąpić ją np. pokrojonymi w słupki marchewkami).
Ułóż kurczaka na boku na kratce i wstaw (bez przykrycia) do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez 25 minut po czym przewróć kurczaka na drugi bok. Wylej na niego tłuszcz, który w czasie pieczenia wytopił się do naczynia żaroodpornego. Piecz kurczaka przez kolejnych 25 minut. Odwróć kurczaka piersiami do góry, ponownie polej tłuszczem z dna naczynia i piecz jeszcze przez około godzinę.
Na pół godziny przed końcem pieczenia do naczynia z kurczakiem dołóż pokrojone na kawałki warzywa, np. paprykę, cukinię i drugą połówkę cebuli. Przed włożeniem do piekarnika skrop warzywa oliwą, dopraw solą, pieprzem i oregano.
Po upieczeniu kurczaka odczekaj kilkanaście minut z pokrojeniem go na porcje.